Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Nog een beperkt aantal plekken beschikbaar

Tot en met 5 september a.s. kunnen kinderen zich inschrijven voor een nieuwe collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit. Echte wetenschappers geven vanaf september 2019 elke maand een college over de oudheid. Conservator Luc Amkreutz bijvoorbeeld, vertelt wanneer mensen voor het eerst huisdieren gingen houden. Hoe en waarom maakten mensen in de prehistorie dieren tam? En zagen die huisdieren er hetzelfde uit als nu? De kosten voor de vier colleges bedragen € 24.

De colleges in het kort

‘Hoe ging je op reis in de Middeleeuwen?’ door Marlisa den Hartog
Onderzoeker van de Universiteit Leiden Marlisa den Hartog neemt kinderen mee op reis in de Middeleeuwen. Ze vertelt waar mensen in die tijd naartoe reisden: handelsreizen, pelgrimstochten en ontdekkingsreizen. En was er misschien ook zoiets als een middeleeuwse vakantie?

‘Wanneer kwamen de eerste huisdieren?’ door Luc Amkreutz
Conservator Luc Amkreutz weet alles over de prehistorie en vooral over de overgang van jager-verzamelaars naar landbouwers. Tijdens dit college zal hij vertellen over hoe prehistorische mensen dieren tam maakten en wat daarvan het doel was.

‘Hoe overleef je in een Romeins fort?’ door Jasper de Bruin
Conservator Jasper de Bruin is specialist in de Romeinse archeologie van Nederland. Daarnaast weet hij veel over de Cananefaten, de handelsnetwerken en de grens van het Romeinse Rijk. Hij zal tijdens dit college vertellen hoe het was om als soldaat in een Romeins fort in Nederland te wonen.

‘Welke godin werd op Cyprus geboren?’ door Ruurd Halbertsma
Conservator Ruurd Halbertsma bedacht het idee voor de tentoonstelling Cyprus, die dit najaar in het Rijksmuseum van Oudheden te zien is. Hij vertelt hoe de handel in koper op Cyprus duizenden jaren geleden leidde tot een uitgebreide culturele uitwisseling met mensen uit Griekenland, het Nabije Oosten en Egypte.

Bezoek ons: