Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Het RMO bij je thuis

Het Rijksmuseum van Oudheden is momenteel gesloten vanwege de overheidsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus, maar heropent op 1 juni 2020. Meer informatie over het reserveren van uw bezoek volgt zo snel mogelijk. Online is het museum altijd open! We hebben onze leukste en interessantste online informatie voor u op een rijtje gezet:

Nieuw: pop-up tentoonstellingen

We hebben kleine, online pop-up tentoonstellingen voor u gemaakt: over Egyptische familiebanden, gezichtsuitdrukkingen op beelden, het vorstengraf van Oss, het zwaard van Ommerschans, en binnenkort nog meer onderwerpen. Compacte web-exposities met een knipoog of een interessante invalshoek. Elke week tot 1 juni verschijnt er een nieuwe pop-up tentoonstelling op deze website. Eenvoudig en klein, maar o zo fijn!

Bekijk alle pop-up tentoonstellingen

Extra: In één van deze tentoonstellingen laten we u de bijzondere souvenirs zien van de zogenaamde ‘Grand Tour-reizen’. In de achttiende en negentiende eeuw maakten veel jongeren van goeden huize na het beëindigen van hun studie een culturele reis naar Italië, die de Grand Tour wordt genoemd. De maker van deze tentoonstelling, conservator Ruurd Halbertsma, vertelt u in een online mini-college over de topstukken van deze collectie.

Online audiotours Grieken en Egypte

We hebben voor smartphone en tablet online audiotours over de vaste tentoonstellingen Grieken en Egypte gemaakt:

  • Download de Podcatcher Audio Guide voor iOs of Android.
  • Zoek in de app naar Rijksmuseum van Oudheden en download de audiobestanden naar keuze.
  • U kunt nu de audiotour(s) (inclusief afbeeldingen) beluisteren.
  • Extra: download onderaan deze pagina de PDF’s (Grieken en/of Egypte) en klik op het cijfer van het te beluisteren object. Uw browser opent en brengt u automatisch naar de juiste locatie in Street View.

Voor kinderen, gezinnen en leerkrachten

Voor kinderen, gezinnen en leerkrachten die thuis graag iets leuks én leerzaams willen (laten) doen, hebben we een divers online aanbod:

  • Egyptische en Griekse dierenroute door het museum (vanaf 7 jaar)
  • Activiteitenkaarten en spellen (vanaf 7 jaar)
  • Kleurplaten, doe- en knutselactiviteiten (alle leeftijden)

De complete lijst staat op deze pagina. Je kunt alles downloaden.

Bezoek het museum via Indoor Street View

U kunt onze museumzalen met de vaste tentoonstellingen virtueel bezoeken via de Indoor Street View-functie in Google Maps. Op deze manier is het toch mogelijk online een kijkje te nemen in bijvoorbeeld onze Egyptische of Griekse zalen, terwijl het museum dicht is. De tijdelijke tentoonstellingen zijn helaas niet te zien.

Video’s en nieuws via social media

Op onze Instagram- en Facebookpagina plaatsen we elke dag berichten en filmpjes over het museum: museummedewerkers presenteren hun favoriete object uit de collectie, we bieden exclusieve kijkjes in het depot, conservatoren geven online mini-colleges, en nog veel meer.

Online colleges: Neanderthalerwerktuig en reliëfs van Horemheb

In het najaar van 2019 werd bekend dat het museum in het bezit was van een wetenschappelijke topvondst: een vuurstenen Neanderthalerwerktuig. Het ‘mesje’, dat is vastgezet in een soort lijm gemaakt van berkenpek, werd door een amateur-archeoloog gevonden op het strand van de Zandmotor bij Den Haag. Er zijn in heel Europa slechts twee andere vindplaatsen bekend van werktuigen met berkenpek. Conservator Luc Amkreutz vertelt u in een online college meer over deze bijzondere vondst.

De reliëfs uit het graf van generaal Horemheb zijn absolute topstukken in onze Egyptische collectie. Horemheb diende onder de beroemde farao Toetanchamon en liet zijn graf bouwen rond 1330 voor Christus. Exact 45 jaar geleden werd zijn graf herontdekt in het oud-Egyptische grafveld bij het dorp Sakkara. Conservator Daniel Soliman vertelt u vanuit zijn werkplek thuis  over de bijzondere reliëfs afkomstig uit het graf van deze machtige generaal.

Virtuele rondleidingen

Nieuw
Achter de schermen zijn we hard aan het werk met de opbouw van onze nieuwe tijdelijke tentoonstellingen. Door middel van een korte rondleiding neemt conservator Daniel Soliman u mee door de zalen van ‘Textiel uit Egypte’. In deze kleurrijke tentoonstelling staan fantasievolle doeken en intrigerende Egyptische weefsels uit het eerste millennium na Chr. centraal. Deze tentoonstelling geeft een zeldzame buitenkans om de bijzondere collectie te bekijken, gezien textiel uiterst kwetsbaar is daarom zelden in exposities wordt getoond.

Verder

Vragen?

Onze medewerkers zitten van maandag t/m vrijdag klaar om uw vragen over het museum of de collectie te beantwoorden. Stuur een mail naar info@rmo.nl.

Topstukken uit onze collectie

Alle topstukken

Bezoek ons: