Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Onderzoek mensen- en dierenmummie in Amsterdam UMC

Op 11 juli 2019 heeft het Rijksmuseum van Oudheden in het Amsterdam UMC een Egyptische mensen- en een dierenmummie laten scannen. Dit gebeurde ’s avonds na werktijd, zodat patiënten er geen last van hebben gehad. Door de mummies te scannen, kunnen ze laagje voor laagje digitaal ‘uitgepakt’ worden zonder ze te beschadigen. Het ging om een mummie van een vrouw uit de 22ste dynastie (945 tot 712 v.Chr.), die al sinds 1828 deel uitmaakt van de museumcollectie, en een dierenmummie. Bij Egyptische mummies zitten vaak amuletten tussen de windsels, of andere verrassingen. Bovendien kunnen de onderzoekers met behulp van de scans meer te weten komen over de doodsoorzaak en leeftijd van een mummie.

Resultaten bekend in voorjaar 2020

De resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting in het voorjaar van 2020 bekend. Deze twee mummies gaan rond die tijd naar Japan, als onderdeel van een reizende tentoonstelling die met een deel van de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden wordt gemaakt. Met een 3D-applicatie (een inside explorer) kunnen bezoekers van deze tentoonstelling via touch screens zien wat zich allemaal onder de windsels bevindt. Vanaf 2022 zijn de twee mummies weer terug in Leiden.

Klokhuis-uitzending mummieonderzoek

Een aantal maanden later werd nóg een mummie uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden gescand in Amsterdam UMC. Het tv-programma Klokhuis was erbij en maakt er een uitzending van ca. 15 minuten over.

Bezoek ons:

Logo Facebook Logo Twitter Logo Instagram Logo Pinterest