Onderzoek mensen- en dierenmummie in Amsterdam UMC

Op 11 juli 2019 heeft het Rijksmuseum van Oudheden in het Amsterdam UMC een Egyptische mensen- en een dierenmummie laten scannen. Dit gebeurde ’s avonds na werktijd, zodat patiënten er geen last van hebben gehad. Door de mummies te scannen, kunnen ze laagje voor laagje digitaal ‘uitgepakt’ worden zonder ze te beschadigen. Het ging om een mummie van een vrouw uit de 22ste dynastie (945 tot 712 v.Chr.), die al sinds 1828 deel uitmaakt van de museumcollectie, en een dierenmummie. Bij Egyptische mummies zitten vaak amuletten tussen de windsels, of andere verrassingen. Bovendien kunnen de onderzoekers met behulp van de scans meer te weten komen over de doodsoorzaak en leeftijd van een mummie.

Resultaten bekend in voorjaar 2020

De resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting in het voorjaar van 2020 bekend. Deze twee mummies gaan rond die tijd naar Japan, als onderdeel van een reizende tentoonstelling die met een deel van de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden wordt gemaakt. Met een 3D-applicatie (een inside explorer) kunnen bezoekers van deze tentoonstelling via touch screens zien wat zich allemaal onder de windsels bevindt. Vanaf 2022 zijn de twee mummies weer terug in Leiden.

Mummies gescand Scannen mummies UMC Amsterdam

Scannen mummies UMC Amsterdam

Klokhuis-uitzending mummieonderzoek

Het tv-programma Klokhuis ging in 2021 op bezoek bij de mummies. In deze reportage zoekt presentatrice Sosha uit hoe mensen en zelfs dieren werden gemummificeerd. Ook kijkt ze mee in het ziekenhuis waar een echte mummie wordt onderzocht. De Dat Kan Toch anders Man is bij de eerste mummie.