Torso en hoofd blijken één beeld te zijn
Een ongeopende brief, die decennialang was vergeten, bracht egyptologen Lara Weiss (conservator collectie Egypte, Rijksmuseum van Oudheden) en Rob Demarée (Universiteit Leiden) op het spoor van farao Ramses VI: de granieten torso van een beeld uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden blijkt een match te zijn met een koningskop uit de verzameling van het Oriental Institute Museum van de Universiteit van Chicago.
- De torso is tijdelijk te zien in de vaste tentoonstelling over Egypte, in elk geval tot zondag 28 februari 2021
Een ongeopende brief
De zoektocht van Weiss en Demarée begon met de ontdekking van een ongeopende brief uit 1987, in het archief van de onlangs overleden egyptoloog prof. J.F. Borghouts. Daarin oppert Thomas Logan, destijds hoofdconservator van de Egyptische collectie van het Oriental Institute Museum, dat een kop van farao Ramses VI (1144-1137 v.Chr.) uit zijn collectie behoort tot een torso uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. De brief is pas onlangs teruggevonden in de nalatenschap van professor Borghouts, waarna Weiss en Demarée dit verder onderzochten, samen met het Oriental Institute Museum. En inderdaad, meer dan dertig jaar na versturen van de brief blijken de twee delen met zekerheid bij elkaar te horen. De breukvlakken van de torso en het hoofd passen precies op elkaar. Bovendien loopt vanaf het achterhoofd tot over de rug van de torso een tekst in hiërogliefen, een lofzang op de koning.
Beeld farao Ramses VI
Het complete beeld moet zo’n 1,80 meter hoog zijn geweest. Waarschijnlijk stond het ooit in een tempel voor de god Amon in Thebe, het huidige Luxor. Op een gegeven moment werd het in stukken geslagen, waarna hoofd, torso en benen van elkaar werden gescheiden. De kop werd in 1929 in Egypte aangeschaft voor de collectie van het Oriental Institute Museum in Chicago. De torso is in Egypte gekocht door een kunstliefhebber uit Amsterdam. Het is niet bekend wanneer dat precies is gebeurd. Op 1 december 1941 werd het beeld doorverkocht aan het Rijksmuseum van Oudheden. Waar de benen van het beeld zijn, is (nog) niet bekend.
RMO-conservator Lara Weiss vertelt over de kop en torso van het Ramses VI-beeld
Foto © Oriental Institute Museum
Foto © Rijksmuseum van Oudheden