Europese Erfgoedprijzen voor 21 projecten

Het erfgoedproject Scanning for Syria is een van de winnaars van de Europese Erfgoedprijzen 2020. Over dit project van o.a. de Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Delft was in 2018-2019 een kleine tentoonstelling te zien in het Rijksmuseum van Oudheden: Scannen voor Syrië. De expositie ging over verdwenen cultureel erfgoed in Syrië en de 3D-reconstructies die daarvan zijn gemaakt in het kader van het project.

Prijzen voor 21 projecten uit 15 Europese landen

De Europese Commissie en Europa Nostra hebben de winnaars van de Europese Erfgoedprijzen/Europa Nostra Prijzen voor 2020 vandaag bekendgemaakt, in de aanloop naar de viering van Europadag – dit jaar op 9 mei. De grootste eer van Europa op het gebied van erfgoed gaat naar 21 projecten uit 15 Europese landen. “De winnaars van de Europese Erfgoedprijzen/Europa Nostra Prijzen zijn dit jaar inspirerende en krachtige voorbeelden die echt bijdragen tot een dichter, meer verenigd en veerkrachtiger Europa”, aldus Mariya Gabriel, Europees Commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd.

Publieksprijs na de zomer

Erfgoedliefhebbers en voorstanders uit Europa en de hele wereld kunnen online stemmen op hun favoriete prijswinnaars en beslissen welke prestatie dit jaar de Publieksprijs in ontvangst zal nemen. De Publieksprijs wordt na de zomer bekendgemaakt.

Over de Europese Erfgoedprijzen

De Europese Erfgoedprijzen/Europa Nostra Prijzen zijn door de Europese Commissie in 2002 gelanceerd en worden sindsdien beheerd door Europa Nostra: de Europese stem van de burgermaatschappij die zich inzet voor het cultureel erfgoed. De prijzen worden ondersteund door het Creative Europe-programma van de Europese Unie. De prijswinnaars werden geselecteerd door onafhankelijke jury’s, bestaande uit erfgoeddeskundigen uit heel Europa.