Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Donatie BankGiro Loterij voor nieuwe voorzieningen Tempelzaal

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een cheque van € 522.000 ontvangen van de BankGiro Loterij om de Tempelzaal om te toveren tot een multifunctioneel podium voor tal van activiteiten. Directeur Wim Weijland werd donderdag 9 februari verrast door BankGiro Loterij-ambassadeur Albert Verlinde, die met de cheque op de stoep van het museum stond.

Alexander Pechtold: “Zeer verdiend”

Tijdens een werkbezoek van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold, dat werd opgenomen door het RTL-programma Koffietijd, ontving Wim Weijland de cheque uit handen van Albert Verlinde en Boudewijn Poelmann, directievoorzitter van de BankGiro Loterij. Alexander Pechtold sloot zich van harte aan bij de overhandiging: “Als kunsthistoricus en oud-wethouder cultuur in Leiden ben ik trots op deze extra ondersteuning voor dit prachtige museum. Zeer verdiend.”

Tempelzaal omtoveren tot multifunctioneel podium

Het Rijksmuseum van Oudheden had eind vorig jaar het plan voor de Tempelzaal ingediend en hoopte hiermee in aanmerking te komen voor een extra schenking. Wim Weijland: “Dit is een droom die uitkomt! In 2018 bestaat het museum tweehonderd jaar en dat gaan we groots vieren. Juist in dit jubileumjaar zal de Tempelzaal extra veel gebruikt worden voor activiteiten. Met deze schenking van de BankGiro Loterij kunnen we meer eenheid tussen de zaal en de tempel creëren, waardoor er een multifunctioneel podium ontstaat voor alle activiteiten. Zo kunnen we onze bezoekers een spectaculaire beleving geven.”Op donderdag 16 februari worden alle bijdragen en schenkingen van de BankGiro Loterij aan culturele instellingen in 2017 bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Grondige vernieuwing van de licht- en geluidsvoorzieningen

Het project voorziet in een grondige vernieuwing van de licht- en geluidsvoorzieningen in de Tempelzaal, de entreehal van het museumgebouw. Voor de tempel wordt een lichtshow gemaakt: een vier minuten durende projectie doet de geschiedenis van het museum en de tempel uit de doeken. Ook de in de Tempelzaal gelegen kassa en Museumshop worden aangepakt. Wim Weijland: “De Tempelzaal verhuren we in de avonduren al jarenlang met veel succes aan bedrijven en instellingen die een presentatie, lezing of diner willen houden. Laatst was er zelfs de lancering van een plan voor een nieuwe musical over Egypte. Door onze technische voorzieningen nu state-of-the-art te maken, kunnen we onze klanten nóg beter bedienen dan voorheen.”

Goed Geld Gala 2017

De schenking voor de Tempelzaal komt bovenop de € 200.000 die het Rijksmuseum van Oudheden als vaste culturele partner van de BankGiro Loterij in 2017 ontvangt. Dankzij de loterijdeelnemers is er dit jaar een record miljoenenbedrag te verdelen. Van ieder lot dat zij kopen, gaat de helft naar musea en andere culturele instellingen in Nederland. Tijdens het Goed Geld Gala op 16 februari 2017 onthult de BankGiro Loterij wat het totaalbedrag is dat zij in 2017 kan schenken aan musea en culturele instellingen en hoe dit bedrag wordt verdeeld. Ook verrast de loterij andere culturele instellingen met een schenking voor een bijzonder project.

BankGiro Loterij cheque van € 522.000

Foto: Jacob Jurgen Lodder

Bezoek ons: