Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Belangrijke vondst uit Maastricht-Amby

Eerder deze maand kocht het Rijksmuseum van Oudheden een tweetal munten op de veilingsite Catawiki. Het gaat om Keltische munten afkomstig uit Amby bij Maastricht. Een van de munten is een zogeheten zilveren regenboogschoteltje van het triquetrum type, de ander een gouden stater, toegeschreven aan de stam van de Eburonen. Beide munten stammen uit de eerste eeuw v.Chr.

Beroemde muntschat van Maastricht-Amby

De belangrijke vondst werd gedaan in de directe omgeving van de plek waar de beroemde muntschat van Maastricht-Amby is gevonden. Die bestaat uit 119 gouden en zilveren munten.

Roerige tijd van de Gallische oorlogen

De munten zijn waarschijnlijk rond 52 v.Chr. met opzet verstopt in de roerige tijd van de Gallische oorlogen, waarin Caesar in deze regio onder meer strafcampagnes uitvoerde tegen de Keltische stam van de Eburonen. Zij hadden in 54 v.Chr. onder leiding van Ambiorix en Catuvolcus een grote Romeinse legermacht in een hinderlaag gelokt en verslagen. Waar de grote muntschat op een onbewoond terrein werd begraven, lijken vondsten van kleinere groepjes munten uit de omgeving, zoals deze, mogelijk bij boerenerven te hebben gehoord. Het zijn de stille getuigen van crisis, oorlog en conflict.

Zilveren ‘regenboogschoteltje’

Gouden stater met een gestileerd paardje

Bezoek ons: