Podcasts
Luister naar onze podcastseries, waarin actuele onderwerpen en nieuwe tentoonstellingen van context en achtergrond worden voorzien door museummedewerkers, conservatoren en externe deskundigen.
Luister alle podcastsTopstukken
Ruim duizend topstukken uit onze collecties (Egypte en Nubië, Klassieke wereld, Oude Nabije Oosten en het vroege Nederland) staan hier bij elkaar, met afbeeldingen die u kunt vergroten en downloaden.
Bekijk alle topstukken3D-objecten
Een kleine selectie van objecten uit onze collectie is de afgelopen jaren gescand voor 3D-weergave op het internationale 3D-platform Sketchfab. Deze ruim vijftig voorwerpen zijn ook hier te zien. Bekijk de kruinen van Maya en Merit, of vergelijk alle kanten van een Griekse vaas met elkaar. Er is ook een full screen- en VR-modus beschikbaar.
Bekijk de 3D-objectenWeb-exposities
Compacte online tentoonstellingen met een knipoog of een interessante invalshoek: over magie in de oudheid, Oudegyptische woorden in het Nederlands, een koninklijke soepterrine, en nog veel meer onderwerpen.
Bekijk alle web-expositiesEgypte en Nubië
Egypte: het land van mummies, farao’s en piramides. De ruim 6750 kilometer lange rivier de Nijl vormt de levensader van het land. Omstreeks 6000 v. Chr. verrezen de eerste boerendorpen in het Nijldal.
Lees meerKlassieke wereld
In de Klassieke oudheid komen veel volken en samenlevingen tot bloei. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft veelzijdige collecties uit het oude Griekenland, Etrurië en het Romeinse Rijk.
Lees meerOude Nabije Oosten
Het Rijksmuseum van Oudheden bezit een omvangrijke collectie uit het oude Nabije Oosten, met o.a. gouden oorringen uit Perzië en stenen reliëfs met portretten van beroemde koningen.
Lees meerArcheologie van Nederland
De archeologische geschiedenis van Nederland omvat maar liefst 300.000 jaar. Van een vuurstenen Neanderthaler-mes uit de vroege prehistorie tot laatmiddeleeuwse beeldjes uit Leidse beerputten.
Lees meerGeschiedenis en collectie
De geschiedenis van het Rijksmuseum van Oudheden begon ruim tweehonderd jaar geleden met een erfenis die de Universiteit van Leiden al in 1744 kreeg: 150 Griekse en Romeinse beelden.
Lees meer