Romeinen

Het Romeinse rijk kende een bescheiden begin op de plek waar later de stad Rome zou verrijzen. In de loop der eeuwen breidde het zijn territorium en invloed aanzienlijk uit. Eerst in Italië, later tot ver over de grens. Uiteindelijk ontwikkelde het zich tot een ongekende grootmacht waarvan de sporen nog altijd zichtbaar zijn in Europa, Noord-Afrika en Klein-Azië.

1. De voorwerpen 2. Inleiding 3. Economie 4. Kunst 5. Leger 6. Samenleving

1. De voorwerpen

Tweeëntwintig voorwerpen uit de collectie, met o.a. beelden van keizers, een sarcofaag die ooit eigendom was van schilder Peter Paul Rubens, en prachtig gemaakte parfumflesjes en servies van glas.

Bekijk thema

2. Inleiding

Het Romeinse rijk kende een bescheiden begin op de plek waar later de stad Rome zou verrijzen. Uiteindelijk ontwikkelde het zich tot een ongekende grootmacht waarvan de sporen nog altijd zichtbaar zijn in Europa, Noord-Afrika en Klein-Azië.

Bekijk thema

3. Economie

Het voornaamste bestanddeel van de Romeinse economie was de landbouw. Daarnaast bloeide de economie sterk op dankzij de talrijke oorlogen die de Romeinen voerden. Met het geldstelsel ging het soms wat minder.

Bekijk thema

4. Kunst

Bij de overgang van republiek naar keizertijd begon de Romeinse kunst een eigen karakter te krijgen. In de periode daarvóór was de Griekse schilderkunst nog dominant. In de architectuur toonden de Romeinen zich ware meesters.

Bekijk thema

5. Leger

De Romeinen beschikten over een indrukwekkend leger waartegen geen kruid gewassen was. De soldaten waren goed geoefend, zwaar bewapend en vaak sterk gemotiveerd.

Bekijk thema

6. Samenleving

De Romeinse maatschappij kenmerkte zich door rangen en standen en grote verschillen tussen arm en rijk. Toch was het een goed georganiseerde samenleving, met een belangrijke rol voor de stem van de volk.

Bekijk thema