Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Kuras

Een van de topstukken van de Griekse collectie van het Rijksmuseum van Oudheden is een wapenrusting uit de vierde eeuw voor Christus. Dankzij een genereuze bijdrage kon het museum deze bijzondere uitrusting in 1998 aankopen. De uitrusting is uniek voor Nederland en de omringende landen. In de grote archeologische collecties van Parijs, Londen en Berlijn ontbreken dergelijke complete stukken.

De Griekse wapenrusting, in de Oudheid een panoplie genoemd, bestaat uit een borstkuras, een helm met wangkleppen, fragmenten van een bronzen gordel en twee beenbeschermers. De wapenrusting dient allereerst voor de veiligheid van de drager. Het bovenlichaam wordt beschermd door een borstkuras. Het kuras bestaat uit een voor- en achterstuk die door middel van een scharnierverbinding met pinnen om het lichaam passen. Leren riemen, door ringen aangesnoerd, geven extra versteviging aan de verbinding tussen de twee delen. De onderbuik wordt beschermd door een brede bronzen gordel. Ter bescherming tegen zwaardslagen op het hoofd dient een helm met verdikte richels. Wangkleppen aan de helm, die onder de kin worden samengebonden, beschermen de zijkant van het gezicht. De beenbeschermers beschermen de onderbenen. Naast de primaire taak om het lichaam te beschermen, heeft een dergelijke wapenset nog een andere functie: het imponeren van de tegenstander.

Het bronzen borstkuras is het meest imposante stuk uit de wapenset. De spierpartijen zijn op monumentale wijze weergegeven in het kuras. Zowel aan de voor- als achterzijde zijn de spieren en anatomische details tot in de finesses uitgewerkt. De tepels zijn apart in rood koper uitgevoerd en liggen verzonken in het brons. Het kuras loopt aan de onderkant naar buiten toe uit, waaruit kan worden opgemaakt dat het was gemaakt voor een cavalerist. Ook voor de bewerking van de scheenkappen is de lichaamsvorm gevolgd. De kuit, knie en scheen zijn duidelijk te herkennen. De helm heeft gegraveerde lijnversieringen en aan de zijkant zijn nog resten te zien van buisjes, waarin pluimen en veren konden worden gestoken. Oorspronkelijk moet de uitrusting een goudkleurig oppervlak hebben gehad.

Het borstkuras stamt uit de Griekse periode van Zuid-Italië en is waarschijnlijk vervaardigd in de belangrijke havenstad Tarente, het oude Taras. De datering van het kuras ligt in de tweede helft van de vierde eeuw voor Christus. Griekse bronzen beelden zijn slechts bij uitzondering bewaard gebleven. Dankzij de Romeinse kopieën in marmer hebben we nu indirect kennis over de Griekse bronzen beeldhouwkunst. De weinig overgebleven borstkurassen zijn belangrijke bronzen getuigen van deze fase van de Griekse sculptuur. In de anatomische details van dit kuras vindt de authentieke Griekse beeldhouwkunst haar weerslag. Daarnaast vertoont het duidelijk de invloed van de bekende artiest Lysippos, die in de vierde eeuw voor Christus actief was in Tarente.

Grieken | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: