Theseus en de Minotauros
Op de hier afgebeelde Griekse waterkruik (hydria) zien we een van de heldendaden van Theseus: hij doodt het mensen etende monster Minotaurus, half mens, half stier. De machtige koning Minos van Kreta had de stad Athene een wrede plicht opgelegd: elk jaar moest de stad zeven jongens en zeven meisjes naar Kreta sturen om ze in het labyrint van de Minotaurus door het monster te laten verslinden.
Labyrint
De Minotaurus was de zoon van Pasiphaë, de echtgenote van Minos, en de heilige stier van Kreta. Daardoor had hij het uiterlijk van een mens met een stierenkop. De ingenieuze architect Daedalus had op bevel van Minos een groot labyrint voor het monster gebouwd, zodat hij niemand kwaad kon doen. Theseus besloot aan deze toestand een eind te maken. Met het eerstvolgende schip van potentiële slachtoffers reisde hij mee naar Kreta. Op het eiland wist hij Ariadne, de dochter van koning Minos, op zijn hand te krijgen. Zij hielp hem door hem een rol touw en een zwaard te geven. Toen hij het labyrint binnenging, rolde hij het touw uit, zodat hij later de weg terug kon vinden. Zo slaagde hij erin de Minotaurus op te sporen en te doden.
Ariadne en Aegeus
Ariadne kon daarna natuurlijk niet langer op Kreta blijven en voer met Theseus en de bevrijde jongens en meisjes mee naar Athene. Onderweg liet Theseus haar slapend achter op het eiland Naxos. Daar werd de god Dionysos verliefd op haar en nam haar tot zijn vrouw. Ondertussen naderde Theseus de Atheense kust, waar zijn vader Aegeus al op de uitkijk stond. Met hem had Theseus afgesproken dat hij de zwarte zeilen van zijn schip zou vervangen door witte als hij in zijn missie was geslaagd. Hij vergat echter zijn afspraak, waarop zijn vader zich wanhopig in zee stortte. Nog altijd draagt die zee zijn naam: de Egeïsche Zee.
Waterkruik
Op de waterkruik zien we hoe Theseus de Minotaurus klem heeft en op het punt staat toe te steken met zijn zwaard. Naast de held zijn nog twee andere figuren te zien, namelijk de god Hermes (herkenbaar aan zijn staf en vleugelschoenen) en de godin Athena, die een speer en een krans in haar handen heeft. Naast de Minotaurus staan Ariadne met een krans in haar hand en koning Minos. Verder zien we nog een aantal andere personen van wie de namen erbij staan geschreven. Onder de voorstelling is de kruik versierd met knoppen van lotusbloemen, palmetten (gestileerde palmbladeren) en (mythische) dieren.
Zwartfigurige hydria
De waterkruik is een zwartfigurige hydria die is voorzien van twee horizontale oren bij de schouder en een verticaal oor van de schouder naar de rand. De kruik is gemaakt tussen 560 en 550 v. Chr. in Athene. Hij is gevonden in de Etruskische stad Vulci.