Neoptolemus doodt Priamus

Op deze Griekse vaas is een scène te zien van het einde van de Trojaanse oorlog. Troje is gevallen en de Grieken zijn de stad binnengedrongen. Op de achterkant zijn enkele krijgers afgebeeld.

Leagros-groep

De vaas is een zwartfigurige halsamfoor met deksel, afkomstig uit Tarquinia, een belangrijke Etruskische stad in Italië. De vaas is niet daar gemaakt, maar in Athene of omgeving tussen 520 en 500 v. Chr. De maker is een schilder van de zogenoemde Leagros-groep. De Atheners exporteerden in die tijd veel aardewerk naar Etrurië, waar hun producten zeer gewild waren.

Dodelijke scène

In de scène op de voorkant van de amfoor zien we hoe de Griek Neoptolemus, zoon van Achilles, op het punt staat om de Trojaanse koning Priamus met zijn speer te doorboren. Priamus leunt naar achteren tegen een altaar. Hij is een smekeling die bescherming zoekt bij de god van wie het altaar is, maar dat houdt Neoptolemus niet tegen. Hij doodt de weerloze oude man toch.

Smekende Priamus

Neoptolemus heeft een helm van het Corinthische type met een indrukwekkende helmbos op zijn hoofd, scheenbeschermers om zijn benen, een zwaard aan zijn riem en een speer in zijn handen. Hij is gekleed in een korte chiton (rechte lappen stof van verschillende afmetingen die om het lichaam werden gedrapeerd) en heeft een manteltje om zijn middel geknoopt. Priamus is ongewapend. Hij draagt een lange mouwloze chiton en eveneens een manteltje om zijn middel. Hij smeekt de Griekse krijger tevergeefs om genade. Aan weerskanten van de mannen staan vrouwen te kijken wat er gebeurt. Mogelijk zijn het godinnen.

1. De voorwerpen | Relevante voorwerpen