Goudbandglas

Op de twee bijgaande afbeeldingen zien we verschillende voorwerpen van goudbandglas. De twee langwerpige flesjes, alabastra geheten, werden gebruikt om parfum in te bewaren. Het geurmiddel werd gemaakt op basis van olijfolie, dat vermengd werd met alle mogelijke geurstoffen, zoals iris, roos en cypres, maar ook met exotischer extracten als wierook, mirre en zelfs opium. Deze flesjes dateren uit de 1ste eeuw v. Chr.

Slingerende bandjes

Goudbandglas is voortgekomen uit het Hellenistische mozaïekglas. Het is genoemd naar de versiering met slingerende bandjes van gekleurd glas met daartussen doorzichtig glas waarin een reepje goud is aangebracht. Waarschijnlijk werden de alabastra van goudbandglas geproduceerd in Egypte en het overige vaatwerk op de foto’s in Italië, hoewel ze op meerdere plaatsen zijn teruggevonden, van de Zwarte Zee tot in Keulen. Door het uitstekende wegennet was de verspreiding van voorwerpen door export in het Romeinse rijk geen probleem.

Kobaltblauw, heldergroen, wit en goud

Bij de alabastra zijn de meest voorkomende kleuren kobaltblauw, heldergroen, wit en goud. Van de twee hier getoonde exemplaren (eerste afbeelding) is de grondkleur van de een kobaltblauw en van de andere heldergroen. De spiraalsgewijs aangebrachte banden bij het rechter exemplaar zijn bijzonder; het zigzagpatroon bij het linker flesje is algemener.

Ovalen imitatie-edelsteen

Het randstuk van het grootste exemplaar is nog intact. Het is apart gemaakt en er los in gezet, zodat het parfumflesje makkelijker bijgevuld kon worden. Het donkerblauwe randstuk lijkt op een stop, maar het is hol van boven naar beneden, zodat men de parfum druppelsgewijs tevoorschijn kon laten komen. De ovalen imitatie-edelsteen heeft waarschijnlijk in een ring gezeten. Hij heeft een heldergroene kern. De ene kant is plat, de andere bol.

Vrij geblazen glas

De hier afgebeelde alabastra lijken van vrij geblazen glas te zijn. Op de grondlaag zijn de anders gekleurde banden in vloeibare toestand aangebracht en in het oppervlak gerold. Van de twee is het grootste alabastron in 1881 aangekocht in Smyrna. Het zou in een graf zijn gevonden. Het kleinere exemplaar is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied.

1. De voorwerpen | Relevante voorwerpen