Grieken

Athene als centrum van de oudheid

De Griekse cultuur heeft grote invloed gehad op de wereldgeschiedenis. Griekse wetenschap en beeldende kunst zijn belangrijk geweest voor vele generaties geleerden en kunstenaars. In de 5de eeuw v.Chr. ontstond er na twee gewonnen oorlogen tegen de legers van de Perzen een groot zelfvertrouwen in de Griekse stadstaten. Dit is te zien aan experimenten in vaasschilderkunst, beeldhouwkunst en wetenschap. Athene werd het kunstzinnige en intellectuele centrum van de oudheid.

Voorbeeld voor allen

Al in de oudheid werd de periode tussen 500 en 300 v.Chr. als ‘klassiek’ aangeduid, het grote voorbeeld voor latere kunstenaars. Met de veroveringen van Alexander de Grote drong de Griekse taal en materiële cultuur door in Egypte, het Nabije Oosten en India. Ook de Romeinen waren onder de indruk van de Griekse kunst. Zij kochten, roofden of imiteerden de werken van de grote beeldhouwers en stelden die op in hun villa’s, paleizen en tempels. Zo werden sommige tempels bijna een museum.

1. De voorwerpen 2. Inleiding: de oude Grieken

1. De voorwerpen

Achtendertig voorwerpen uit de collectie, met o.a. grafreliëfs, de beroemde zwart- en roodfigurige Griekse vazen, en beelden van mythische goden en helden als Heracles, Pan en Hekate.

Bekijk thema

2. Inleiding: de oude Grieken

De klassieke beschaving van de oude Grieken (8ste-4de eeuw v. Chr.) kenmerkte zich door een culturele en politiek-militaire expansie die tot ver buiten de landsgrenzen reikte. Het leidde tot een rijkdom aan ontwikkelingen op vele gebieden.

Bekijk thema