Archaïsch vrouwenbeeldje

Het hier afgebeelde votiefbeeldje stelt een vrouw voor uit de laat-archaïsche periode (ca. 500-480 v. Chr.). Dit soort offerbeeldjes werd voornamelijk vervaardigd in Centraal en Noord-Etrurië. De ateliers waar dat gebeurde, waren waarschijnlijk gevestigd in Cortona en Chiusi.

Verloren was

De beeldjes zijn massief gegoten met de zogeheten cire perdue-methode, oftewel ‘verloren was’-techniek. Daarbij werd het beeldje eerst gemodelleerd in was. Vervolgens werd er een mantel van klei omheen gelegd, met een opening aan de boven- en onderkant. Daarna werd het voorwerp in de oven gebakken, zodat de was smolt en wegliep en de klei hard werd. Aan de binnenkant van de kleimantel bleef de negatieve vorm van het beeldje bestaan.

Vloeibaar brons

In de bovenste opening werd vloeibaar brons gegoten, waardoor het metaal de positieve vorm van het oorspronkelijke wasbeeldje aannam. Via de onderste opening ontsnapte de hete lucht. Nadat het voorwerp was afgekoeld, werd de gietmal gebroken en het beeldje verder afgewerkt. Scherpe randen werden gevijld en details konden worden geïnciseerd. Inscripties konden vóór het gieten worden aangebracht of daarna. Bij sommige beeldjes zijn de handjes en voetjes er later apart aangezet.

Elegant gebaar

De vrouw staat hier in een karakteristieke pose. De afgebroken rechterhand was uitgestrekt met de handpalm naar beneden. Met de linkerhand wordt de rok met een elegant gebaar iets omhoog getrokken. Beeldjes als dit zijn gemaakt naar het voorbeeld van de Griekse korè, marmeren votiefbeelden van vrouwen, die bij tempels werden gewijd.

Etruskische mode

De mode van de Etruskische dames in de laat-archaïsche periode is afgeleid van Ionische (Oost-Griekse) voorbeelden. Veel Ioniërs vestigden zich in de tweede helft van de 6de eeuw v. Chr. in Italië uit angst voor de expansie van het Perzische rijk. Hun luxueuze cultuur brachten ze met zich mee. Typisch Ionische kledingstukken zijn de hoge kegelvormige hoed en de puntige schoenen (of sloffen), de zogenoemde calcei repandi, die ook populair werden in Etrurië.

1. De voorwerpen | Relevante voorwerpen