Etrusken

Over de Etrusken is betrekkelijk weinig bekend. Mogelijk behoorden ze tot de Italische volken die zich rond de 11de of 12de eeuw v.Chr. in Italië vestigden. Eeuwen later vormden ze een machtige staat, maar uiteindelijk werden ze overvleugeld door de Romeinen. Opmerkelijk is dat wetenschappers hun taal en cultuur nog steeds niet helemaal hebben kunnen doorgronden.

1. De voorwerpen 2. Inleiding: de Etrusken 3. Symposia 4. Kunst 5. Geloof en mythologie

1. De voorwerpen

Eenentwintig voorwerpen uit de collectie, waaronder askisten met mythische verhalen, voorbeelden van de legendarische Etruskische bronskunst en gouden sieraden die hun gelijke niet kennen.

Bekijk thema

2. Inleiding: de Etrusken

Over de Etrusken is betrekkelijk weinig bekend. Mogelijk behoorden ze tot de Italische volken die zich rond de 11de of 12de eeuw v.Chr. in Italië vestigden. Eeuwen later vormden ze een machtige staat.

Bekijk thema

3. Symposia

Net als de oude Grieken organiseerden de Etrusken symposia of drinkgelagen waar niet alleen werd gedronken, maar ook beschaafd werd gepraat en gebeden.

Bekijk thema

4. Kunst

Lange tijd werd aangenomen dat de Etrusken regelrechte imitaties maakten van Griekse kunstvoorwerpen. Maar Etruskische kunst had een geheel eigen karakter.

Bekijk thema

5. Geloof en mythologie

De dood en het hiernamaals waren voor de Etrusken van grote betekenis. Dat werd nog eens onderstreept door de duizenden grafkamers die in het voormalige Etrurië zijn gevonden.

Bekijk thema