Het mummiemeisje Sensaos

Sensaos was 16 toen zij in 109 na Chr. in Egypte overleed. Ze werd als mummiemeisje begraven en bijna negentienhonderd jaar later tot leven gewekt. Dat wil zeggen: met behulp van een CT-scan werd haar gezicht gereconstrueerd, haar schedel werd met een 3D-printer laag voor laag opgebouwd en in was gegoten, ze kreeg ogen, oren, een neus, lippen, wenkbrauwen, wimpers, een knot van echt zwart mensenhaar en een lichtbruin tintje.

Oog in oog

Bij het opbouwproces werd de tijd waarin Sensaos leefde, nauwkeurig gevolgd: hoe de oude Egyptenaren waren gebouwd, hoe ze oogden en wat er in die periode in de mode was. Zo kon iedereen zien hoe Sensaos er mogelijk uitzag kort voordat ze overleed. In 1998 wijdde het Rijksmuseum van Oudheden een tentoonstelling aan haar: Sensaos: oog in oog met het meisje in de mummie.

Wie was Sensaos?

Sensaos was de dochter van de gouverneur van Thebe, zuidelijk Egypte, in het Romeinse rijk. Haar ouders waren Soter, een Romein, en Cleopatra (niet de koningin), een Nubische vrouw. Zij behoorden tot een kleine Grieks sprekende elite die veel sociale privileges had. De naam van hun dochter is de Griekse vorm van het Egyptische Tasjeritdjedhor. Toen Sensaos stierf, 16 jaar, 2 maanden en 9 dagen oud, werd zij beschouwd als volwassen, zoals alle vrouwen in die tijd.

Mummificatie

Ze werd gebalsemd en gemummificeerd in de Oud-Egyptische traditie. Haar lichaam werd omwikkeld. Tussen de wikkels werden amuletten gestopt om haar te beschermen tijdens haar reis naar het dodenrijk. Haar ogen werden bedekt met kunstogen van keramiek en glas. Als grafgift kreeg ze onder meer een papyrus mee met daarop haar naam en spreuken uit het Boek van het Ademen. De mummie werd gehuld in een beschilderde lijkwade en bijgezet in een versierde kist in het familiegraf in het Thebe-gebergte.

Sinds 1829

In 1820 werd het graf door grafrovers leeggehaald. De mummies en lijkkisten kwamen in verschillende Europese musea terecht, in Londen, Parijs, Berlijn, Florence, Turijn en Leiden. Sinds 1829 heeft het Rijksmuseum van Oudheden de mummie van Sensaos, de lijkwade, de kist en de beschreven papyrussen in zijn bezit.

De voorwerpen | Relevante voorwerpen