Een dwerg als flesje

Dit bronzen beeldje van een dwerg (1ste eeuw na Chr., 14,7 centimeter hoog) is gebruikt als flesje voor vloeistoffen. Het is hol gegoten en nog helemaal gaaf. Het hoofd van de dwerg kan naar achteren worden gekanteld door middel van een scharnier, waardoor de opening zichtbaar wordt. Aan de schouders zijn twee ringetjes bevestigd waaraan een kettinkje is vastgemaakt. In de rechterhand en in de top van de penis zitten gaatjes.

Gedetailleerde lichaamsbouw

De lichaamsbouw van de dwerg is gedetailleerd weergegeven: korte kromme beentjes, een lang bovenlichaam, te korte armen, en een hoofd en geslachtsdelen in normale proporties. De spieren en gelaatstrekken zijn bijzonder knap uitgebeeld. Het woeste haar staat in lokken overeind.

Vermaak

Bij feestelijke gelegenheden werden dwergen in de Romeinse tijd vaak bij wijze van vermaak ten tonele gevoerd. Ze moesten ‘komische’ toespraken houden en onderlinge gevechten leveren, waarbij dikwijls gewonden vielen. De vraag naar dwergen werd zo groot, dat ze zelfs werden ‘gefokt’ door kinderen in te kleine kooien te laten opgroeien of hun lichaamsdelen af te binden.

Rechterhand

Op de bronzen flacon zien we dat de rechterhand een voorwerp heeft vastgehouden, wat kan worden afgeleid uit de ronde opening. Mogelijk was dit een speer. Het kan zijn dat de figuur een pygmee voorstelt in gevecht met een kraanvogel. Zo’n scène komt op veel wandschilderingen en mozaïeken (bijvoorbeeld uit Pompeii) voor als onderdeel van een geïdealiseerd Nijllandschap. Wat er in de flacon zat, is niet meer na te gaan. Mogelijk is het een parfum geweest.

1. De voorwerpen | Relevante voorwerpen