Dertien kunstenaars exposeren nieuw werk

Te midden van eeuwenoude weefsels in de tentoonstelling Textiel uit Egypte is ook actuele textielkunst te zien. Dertien kunstenaars van de textielgroep QS2 exposeren nieuw werk als integraal onderdeel van de tentoonstelling. Ze lieten zich door de museumcollectie inspireren. Beeldend kunstenaar Monika Auch coachte de leden van QS2 bij het maken van hun hedendaagse interpretaties van Egyptisch textiel. Ze is oprichtster van WeefLab in Amsterdam.

Egypte als inspiratie

Op uitnodiging van het Rijksmuseum van Oudheden maakte QS2 kennis met de Egyptische museumcollectie. De leden werden in het museum ontvangen, en voor en achter de schermen rondgeleid door de conservatoren. Ook bezocht QS2 het Textile Research Centre in Leiden. Zo maakten ze kennis met de betekenis, functie, kleuren en technieken van het textiel uit het oude Egypte, en ook met de emotionele waarde en de achterliggende verhalen.

Persoonlijke interpretaties

De textielkunstenaars verwerkten dit alles elk op geheel persoonlijke wijze in hun nieuwe werk. Een selectie van deze moderne interpretaties van het oude Egypte is in de tentoonstelling te zien, van weef- en borduurwerk tot constructies met kippengaas en fietsbanden. In een korte video geven de leden van QS2 u toelichting op hun werk en werkprocessen.

Drie voorbeelden van moderne textielkunst in de tentoonstelling

Tik of klik op de voorwerpen voor meer informatie.