Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Werk van Michael Anastassiades, Samantha Thole en Bastienne Kramer

De levendige en fantasievolle Cypriotische keramiek en mythologie uit de oudheid inspireren ook kunstenaars uit onze tijd. In de tentoonstelling Cyprus presenteren Bastienne Kramer, Samantha Thole en Michael Anastassiades hun werk. U ziet vrouwenfiguren, ‘borstvazen’ en lichtmobielen: hedendaagse kunst te midden van vierhonderd archeologische topstukken.

Vorm, beweging en licht

De lichtmobielen van Michael Anastassiades zijn delicate structuren die balanceren in een perfect evenwicht. Het zijn combinaties van lineaire buizen, geometrische lichtbronnen, reflecterende oppervlakken en contragewichten. Ze zijn geconstrueerd volgens de principes van een mobiel. De onderdelen roteren vrij in de ruimte en creëren een steeds veranderende lichtconfiguratie die uniek is voor de ruimte die ze innemen.
Michael Anastassiades; Mobile Chandelier 3 en 4; zwart gepatineerd messing en mondgeblazen glas; 2008

Borstvazen

Beeldend kunstenaar Samantha Thole ziet de Cypriotische ‘tonvaas’ als de muze voor haar serie ‘borstvazen’. De gestileerde borsten van de Cypriotische tonvazen groeien door toedoen van de kunstenaar uit tot vrouwenborsten in vorm en decoratie. Thole liet zich beïnvloeden door de mythe van de Cypriotische prins Pygmalion. Hij beeldhouwde zijn ideale vrouw, Galatea. Het standbeeld kwam door de gratie van Aphrodite tot leven. In dit ontwaken komt de kunst letterlijk en figuurlijk in beweging.
Samantha Thole; borstvazen; keramiek; 2019

De bronstijd in 3D

Bastienne Kramer laat zich inspireren door vrouwenfiguren uit het verre verleden tot en met het heden. Met behulp van moderne reproductietechnieken creëert ze met antieke voorbeelden een hedendaagse context voor het afbeelden van vrouwen. In de tentoonstelling toont ze werken die gebaseerd zijn op een Cypriotisch beeldje uit de bronstijd van Cyprus. Het originele terracotta object uit 1400-1200 v.Chr. werd in 3D gescand en in terracotta geprint.
Bastienne Kramer; ‘Venus van Nicosia Mirrored’ / ‘Venus van Nicosia XL’; 3D-geprinte terracotta; 2019

Hedendaagse kunst Cyprus

Werk van Michael Anastassiades (links), Samantha Thole (midden) en Bastienne Kramer (rechts; foto: Luuk Kramer).

Bezoek ons: