Zitbeeld van koningin Hatsjepsoet

Egypte en Nubië

Samen met Cleopatra en Nefertiti, is Hatsjepsoet een van de bekendste vrouwen uit het oude Egypte. Toen haar echtgenoot Thoetmosis II overleed, werd ze regentes voor de jonge prins Thoetmosis III. Ze bleek een wilskrachtige heerseres te zijn, die bereid was met tradities te breken. Ze liet zich zelfs tot farao uitroepen, en regeerde vervolgens ruim 21 jaar (1479-1458 v.Chr.) over een land dat zelden een vrouw als koningin zou hebben.

Dit zeldzame beeld kent een bijzondere geschiedenis. Het stond destijds in Hatsjepsoets dodentempel in Thebe, maar haar stiefzoon en nieuwe farao Thoetmosis III liet al haar beelden kapotslaan. Millennia later waren de afzonderlijke delen van dit beeld verspreid geraakt over de wereld: de romp was in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, het hoofd en het onderstuk in het Metropolitan Museum of Art in New York. In 1998 zijn de delen weer samengevoegd, 3500 jaar na hun gewelddadige scheiding. Hierbij werd afgesproken dat het beeld voortaan afwisselend in Leiden en New York te bezichtigen zal zijn. De afgelopen jaren was het te zien in Leiden, maar nu is koningin Hatsjepsoet weer in het Metropolitan te bewonderen.

Details

Afmetingen: 57 x 41 x 30 cm (torso) ; 170 x 41 x 90 (hele beeld); c. 600 kg (na reconstructie); gewicht met kist: 967 kg
Materiaal: graniet (rood)
Periode: Nieuwe Rijk ; 18e dynastie; Hatsjepsoet 1473-1458 v.Chr.
Vindplaats: Egypte, Thebe, Deir el-Bahari ; tempel van Hatsjepsoet
Verwerving: schenking 1928 september
Inventarisnummer: F 1928/9.2

Relevante topstukken

Alle topstukken