Korenmaat

Deze korenmaat (een modius) is gevonden in het Romeinse fort van Carvoran, langs de Britse muur van Hadrianus. Met het object werd graan gemeten voor de belastingaangifte. De aangegeven capaciteit (het wekelijkse graanrantsoen van een soldaat) is kleiner dan wat er daadwerkelijk in gaat, zodat de belastingbetaler in feite werd opgelicht. Het is een uiterst zeldzame vondst: niet alleen in de provincie Britannia, maar in het hele Romeinse rijk.

De inscriptie op de modius zou moeten luiden: “In het vijftiende consulaat van keizer Domitianus Caesar Augustus testte Germanicus de capaciteit van 17 ½ sextarii; gewicht 38 pond”. De naam ‘Domitianus’ werd echter gewist na de dood van de keizer en zijn damnatio memoriae in 96 na Chr. In ongeveer veertig procent van de vierhonderd overgebleven teksten en inscripties over Domitianus is zoiets gebeurd.

Collectie: Chollerford, Hexham Clayton Museum, Chesters Roman Fort and Museum Hadrian’s Wall. Courtesy English Heritage Trust/ The Trustees of the Clayton Collection

Details

Afmetingen: hoogte: 29 centimeter, diameter onderaan: 30,5 centimeter
Materiaal: koperlegering
Periode: 90-91 na Chr.
Vindplaats: Carvoran (Engeland), Romeins fort

Relevante tijdelijke topstukken

Alle topstukken