Onder ons voor iedereen

Met het project Onder ons brengt het Rijksmuseum van Oudheden tussen 2023 en 2027 prachtige objecten uit de nationale collectie naar tien musea in Nederland. Samen met deze musea worden tentoonstellingen gemaakt, met de rijkscollectie in Leiden als basis. Het gaat om exposities met archeologische voorwerpen uit de eigen regio en om thema-exposities. Het doel van Onder ons is om archeologie in het hele land naar het grote publiek te brengen.

Genieten van de rijkscollectie

Met de Onder ons-tentoonstellingen kunnen mensen in het hele land genieten van de rijkscollectie, die in feite van iedereen is. Praktische zaken, zoals hoge kosten voor vitrines, transport en vormgeving, zijn doorgaans een drempel om objecten van het Rijksmuseum van Oudheden te lenen. De kosten zijn nu voor rekening van het project, zodat ook kleinere musea kunnen deelnemen.

Tien tentoonstellingen in tien musea

Onder de vlag van Onder ons openen in de periode 2023-2027 elk jaar twee nieuwe tentoonstellingen de deuren, tien stuks in het totaal. Op het programma staan tentoonstellingen die aansluiten bij de regionale geschiedenis, zoals een expositie over Vorstengraven uit de IJzertijd in Museum Jan Cunen in Oss. Maar er zijn ook thema-exposities, zoals een expositie over Egyptische dierenmummies in Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Alle tentoonstellingen worden door de partnermusea zelf ontwikkeld, met ondersteuning en advies van RMO-medewerkers van het project Onder ons.

Druiventrosflesjes

Kikker fibula warmpjes

Vijf ‘parels’

Veel archeologische vondsten uit het land zijn in de afgelopen twee eeuwen bij het Rijksmuseum van Oudheden in de rijkscollectie ondergebracht. Maar als lokaal erfgoed zijn die stukken net zo belangrijk en bijzonder betekenisvol. Het bronzen Romeinse wijnservies uit Nistelrode, of de gouden Romeinse Peelhelm uit Helenaveen: deze iconische voorwerpen zijn niet voor niets vernoemd naar de plek waar ze ooit zijn opgegraven.

Topstukken voor even terug

De wens bij gemeenten, bewoners en musea om deze parels in de eigen regio te laten zien is van oudsher groot. Het project Onder ons maakt dat mogelijk. Met evenementen en tentoonstellingen brengt Onder ons tussen 2023-2027 vijf van deze absolute topstukken van de Nederlandse archeologie voor een korte periode terug naar de regio waar ze ooit zijn gevonden.

Onder de vlag

Ook twee andere reizende tentoonstellingen van het Rijksmuseum van Oudheden vallen onder de vlag van Onder ons. Tussen 2023 en 2025 is de expositie Doggerland – verdwenen wereld in de Noordzee te zien in het Huis van Hilde (Castricum) en Museum Ecomare (Texel). Vanaf 2024 reist de tentoonstelling Romeinse idylle – villa’s in Zuid-Limburg langs het Limburgs Museum (Venlo) en Museum de Thermen (Heerlen).

Steun en financiering

Het project Onder ons wordt gefinancierd door een zeer genereuze bijdrage van de VriendenLoterij en het Rijksmuseum van Oudheden. De VriendenLoterij heeft het project een forse impuls gegeven met een bijdrage van € 1.076.000. Het Rijksmuseum van Oudheden onderstreept het belang door zelf € 224.000 in Onder ons te investeren.

Romeinse Peelhelm ruiterhelm

Potten Wageningen