Onder ons neemt drempels weg

Het Rijksmuseum van Oudheden beheert de nationale archeologische collectie. Die willen we graag met het hele land delen. Maar niet elk museum beschikt over de middelen en mankracht om nationale topstukken op de juiste wijze te kunnen presenteren. Het Onder ons-project kan daarvoor drempels wegnemen.

Organisatorische en financiële steun en adviezen

Het project Onder ons voorziet in organisatorische en financiële steun en adviezen voor musea die een Onder ons-tentoonstelling willen maken met bruiklenen van het Rijksmuseum van Oudheden. De Nederlandse staat verlangt dat de nationale collectie archeologie goed beschermd en onderhouden wordt, ook op andere locaties. Het project voorziet partnermusea daarom van zaken als vitrinesets met bijhorende veiligheidssystemen, klimaatbeheersing, verlichting en verzekeringskosten. Onze restauratoren zorgen ervoor dat de objecten in topconditie zijn. Verder adviseert het Rijksmuseum van Oudheden op het gebied van tentoonstellingsontwerp, transporten, educatie, publiciteit en marketing.

Eén logo, vele gezichten

Elk partnermuseum heeft zijn eigen identiteit, kiest zijn eigen tentoonstellingsonderwerp (met een al dan niet regionale invulling) en maakt een eigen vormgeving voor een Onder ons-tentoonstelling. Zo geven alle musea elk op eigen wijze flair aan de nationale archeologische collectie. Om de eenheid te bewaren tussen al die verschillende tentoonstellingen wordt gebruik gemaakt van een overkoepelend Onder ons-logo. Dat straalt de ambitie uit van het Onder ons-project en fungeert als een keurmerk voor de verschillende exposities.

Logo Onder ons

Gedeelde kennis, hele winst

De conservatoren vormen het kennisreservoir van het Rijksmuseum van Oudheden. Vanuit hun expertise denken ze graag mee over de verschillende tentoonstellingsconcepten, de keuze van objecten en de inhoudelijke/historische context van een Onder ons-tentoonstellingsverhaal.

Zichtbaar voor iedereen

De partnermusea van Onder ons en het Rijksmuseum van Oudheden trekken gezamenlijk op in publiciteit en marketing. Het museum deelt daarbij graag zijn expertise en is de schakel met de VriendenLoterij, die de partnermusea ook de nodige zichtbaarheid kan bieden. Elk museum is verantwoordelijk voor het wel of niet aanbieden van een educatief programma. De afdeling Educatie van het Rijksmuseum van Oudheden denkt daar graag bij mee.

Onder ons voor musea

Het Rijksmuseum van Oudheden gelooft dat Onder ons een succesformule gaat zijn om de nationale collectie voor en door het hele land zichtbaar te maken. Nederland kent vele musea en het potentieel voor samenwerking is dan ook enorm.

  • Wilt u in een volgende fase als museum meedoen met Onder ons? Stuur dan een bericht aan Ivo van Wijk, projectleider Onder ons in het Rijksmuseum van Oudheden.