Doorzoek de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden
Meer dan 100.000 voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden kunt u online bekijken via deze zoekpagina. De database wordt maandelijks uitgebreid en omvat objecten uit alle verzamelgebieden van het museum: het oude Egypte, de Klassieke wereld (Grieken, Romeinen en Etrusken), het oude Nabije Oosten en het vroege Nederland (tot 1500). Veel voorwerpen uit de database staan niet in het museum opgesteld. Dat kan verschillende oorzaken hebben: veel objecten worden bewaard in het depot, en sommige zijn uitgeleend aan andere musea of voor studie-doeleinden uit de opstelling gehaald.
- Alle afbeeldingen kunt u downloaden en rechtenvrij gebruiken: het museum stelt ze beschikbaar onder de Creative Commons-licentie CC0
- Zoektip: u kunt ook zoeken op een deel van het woord. Typ dat in het zoekveld en zet er een * achter, bijvoorbeeld: mum*
- Gebruik een browser die up-to-date is; met bijv. Internet Explorer werkt de collectiezoeker niet goed meer.
- De teksten in de resultaten van de collectiezoeker komen uit een wetenschappelijk register en vereisen meestal enige mate van voorkennis. Soms zijn ze in het Engels.
120 resultaten: f 2005/3.1
- F 1976/7.2005
Egypte
trapezium
trapezium
- F 35
Nederland middeleeuwen
enkelvoudige ongelaagde kam van hertshoorn
Eénzijdige, enkelvoudige kam. Type: kam met kort handvat en lange tanden. Versiering: afwezig. Vorm: langwerpige kam. Deze kam is uit één stuk gemaakt en niet meer-lagig. Handgreepblad is hoekig. Tanden: 7 (groot deel tot de helft afgebroken). Twee afgebroken tanden. Oorspronkelijke aantal tanden: onbekend. In het handgreepblad bevindt zich een gat.
- F 36
Nederland middeleeuwen
fragment van eenzijdige kam van hertshoorn
Eénzijdige drielaagskam. Type: vleugelkam. Versiering: Eén handgreepblad is versierd met lijnen. Vorm: rechte basis, gebogen bovenzijde. Waarschijnlijk heeft de kam grote, uitstekende vleugels gehad. Tandenplaten: 7. Eindplaten: 1 (deze lijkt een flink stuk naar buiten toe uit te lopen). Tanden: 32 hele tanden en 7 afgebroken tanden. Oorspronkelijke aantal tanden: onbekend. Klinknagels: 6. De helft van de kam is afgebroken en ontbreekt. Zaagsporen: Men heeft dus eerst de tandenplaten en de handgreepbladen aan elkaar bevestigd en toen de tanden gezaagd.
- WD 462_1
Nederland middeleeuwen
kam
Eénzijdige drielaagskam. Type: kam met een handvat. Versiering: handvat en overige deel kam: ruitmotieven, onderling verbonden puntcirkels, verticale lijnen met ertussen ingekraste versiering, zaagtandversiering, gearceerde delen, die bestaan uit korte lijnen langs de randen. Beide handgreepbladen niet identiek versierd. Vorm: achthoekig handvat. Gedeelte van het handgreepblad waar de tandenplaten tussen zitten: vierhoekig. Dik handvat. De vorm van de kam is aangepast aan de vorm van de geweistang waar de kam uit vervaardigd is. Uiteinde enigszins gebogen. Handvat is recht. Tandenplaten: 2. Eindplaten: 0. Tanden: 0 hele tanden. Afgebroken tanden: 12. Oorspronkelijke aantal tanden: onbekend. Klinknagels: 5 aan de ene zijde van het handgreepblad en 6 aan de andere zijde. Er is een deel van het gebogen uiteinde van de kam afgebroken aan één zijde. Twee gaten in het uiteinde van het handvat: aan de bovenzijde en de achterzijde. De twee gaten zijn nu één gat geworden, omdat het gedeelte ertussen weggebroken is. Zaagsporen: slechts aan één zijde van het handgreepblad. De zaagsporen zijn verwerkt in de versiering. Men heeft dus eerst de tandenplaten en de handgreepbladen aan elkaar bevestigd en vervolgens de tanden erin gezaagd.
- WD 462_2
Nederland middeleeuwen
kam
Eénzijdige drielaagskam. Type: kam met een handvat. Versiering: handgreepbladen: verticale lijnen, die een soort 'visgraatmotief' vormen. Beide handgreepbladen: niet identiek versierd. Vorm: vierhoekige, rechte handgreepbladen. Het handvat van deze kam ontbreekt, maar is vermoedelijk achthoekig geweest. Tandenplaten: 7 1/2. Eindplaten: 0. Tanden: 0 hele tanden. Afgebroken tanden: 39. De helft van de tanden is grof en de andere helft is fijn. Oorspronkelijke aantal tanden: onbekend. Klinknagels: 8. Alleen het deel van de kam met tandenplaten is bewaard gebleven (=ongeveer de helft van de kam). Het handvat ontbreekt. Stukjes van het uiteinde van de kam en van de bovenkant van de tandenplaten afgebroken. Zaagsporen: Men heeft dus eerst de tandenplaten en de handgreepbladen aan elkaar bevestigd en vervolgens de tanden erin gezaagd.
- WD 465
Nederland middeleeuwen
kam
Eénzijdige drielaagskam. Type: asymmetrische kam met een rechthoekige plaat aan uiteinde. Versiering: handgreepblad: horizontale lijnen, schuine, korte verticale lijnen en zaagtandversiering (die uit dubbele lijnen bestaat). Eén handgreepblad is onversierd. Rechthoekige plaat: verticale lijnen en ruitmotieven. Vorm: rechte basis. Bovenzijde is recht, maar het uiteinde heeft een gebogen vorm. De plaat, die dient als handvat, is rechthoekig. Tandenplaten: 5. Eindplaten: 1 (aan de andere kant zit namelijk het handvat). Oorspronkelijke aantal tandenplaten: 7. Tanden: 4 hele tanden (licht gesleten). Afgebroken tanden: 31. Oorspronkelijke aantal tanden: onbekend. Klinknagels: 8. Er is een stuk van de eindplaat en van het rechthoekige handvat afgebroken. Zaagsporen: Men heeft dus eerst de tandenplaten en de handgreepbladen aan elkaar bevestigd en vervolgens de tanden erin gezaagd.
- WD 379.1.14c
Nederland middeleeuwen
fragmenten
glasfragmenten van een of meerdere trechterbekers, in totaal 12 scherven, waarvan vier scherven rand (twee scherven passen aan elkaar en zijn geplakt), 8 scherven wand (twee passen bij elkaar en zijn geplakt). Twee van de wandscherven tonen duidelijk horizontale verdikkingen (cf. Pöche 2005 afb. 8 en Baumgartner/Krüger 1988 Kat. Nr. 3)
- c 1951/2.1
Nederland prehistorie
kraaghalsfles
Kraaghalsflesje van aardewerk, hunebedden-cultuur.
- e 1920/8.4
Nederland prehistorie
klokbeker
Klokbeker van aardewerk met zoneversiering. Met oude verlijmingen, aanvullingen en enkele barsten.
- F 1962/8.3
Egypte
kroonlijst ; zon ; vleugels ; Helios
kroonlijst ; zon ; vleugels ; Helios
- f 1971/1.1
Nederland prehistorie
Afgietsel van het zwaard van Jutphaas
afgietsel van een bronzen zwaard van het type "Plougrescant-Ommerschans", doch van geringere afmetingen dan de andere "Plougrescant-Ommerschans" zwaarden.
- F 1948/12.2
Egypte
Mummiehand met vingerring
hand ; links ; vingerring ; scarabee Left hand of a very young child (about 2-4 years old), broken off across the distal part of the radius and ulna. All fingers are extended. The hand has been unwrapped, there are no remains of linen. The skin is dark brown in colour with a reddish hue in places. The finger-nails of thumb and little finger are well preserved, the others lost. On the ring-finger is a flat gold ring with a green felspar scarab of simple type (length 0.8, width 0.6, height 0.4 cm).
- f 2005/3.1
Nederland prehistorie
Zwaard van Jutphaas
bronzen zwaard van het type "Plougrescant-Ommerschans".
- F 2005/10.1
Egypte
randfragment
randfragment Randfragment van een aardewerken kom met directe, ingebogen en afgeronde rand en een knik daaronder. De buitenzijde is linksboven geelbruin, het overige vlak is zwart. De binnenzijde en de kern zijn geelbruin en grijs verkleurd. Het oppervlak
- F 2005/10.2
Egypte
randfragment
randfragment Randfragment van een aardewerken kom met directe, ingebogen en afgeronde rand. Beide zijden en de kern zijn bruingrijs en vertonen enige zwarte verkleuring. Aan de buitenzijde zijn de bovenste 3.5 cm voorzien van een gladde sliplaag, daaronde
- F 2005/10.3
Egypte
randfragment
randfragment Randfragment van een aardewerken kom met directe, ingebogen en afgeronde rand en een knik net onder de rand. De binnen- en buitenzijde zijn oranjebruin, de kern is geelbruin. De binnenzijde vertoont rode, donkere en witte verkleuring. Het opp