Doorzoek de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden
Meer dan 140.000 voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden kunt u online bekijken via deze zoekpagina. De database wordt maandelijks uitgebreid en omvat objecten uit alle verzamelgebieden van het museum: het oude Egypte, de Klassieke wereld (Grieken, Romeinen en Etrusken), het oude Nabije Oosten en het vroege Nederland (tot 1500). Veel voorwerpen uit de database staan niet in het museum opgesteld. Dat kan verschillende oorzaken hebben: veel objecten worden bewaard in het depot, en sommige zijn uitgeleend aan andere musea of voor studie-doeleinden uit de opstelling gehaald.
- Alle afbeeldingen kunt u downloaden en rechtenvrij gebruiken: het museum stelt ze beschikbaar onder de Creative Commons-licentie CC0
- Zoektip: u kunt ook zoeken op een deel van het woord. Typ dat in het zoekveld en zet er een * achter, bijvoorbeeld: mum*
- Gebruik een browser die up-to-date is; met bijv. Internet Explorer werkt de collectiezoeker niet goed meer.
- De teksten in de resultaten van de collectiezoeker komen uit een wetenschappelijk register en vereisen meestal enige mate van voorkennis. Soms zijn ze in het Engels.
Heeft u extra informatie over een van onze voorwerpen? Laat het ons weten via .
363 resultaten: K 1989/1.1
-
AM 7bis
Egypte en Nubië
Piramidion van Ptahemwia
Egyptische graven bestonden uit een ondergronds gedeelte, dat verzegeld was en waarin de dode lichamen en hun grafgiften werden bewaard en een bovengronds gedeelde dat toegankelijk bleef voor bezoekers om offers te brengen. De oude Egyptenaren geloofden namelijk dan de doden alleen door konden leven in het hiernamaals als er voldoende eten en drinken werd geofferd en de goden tevreden waren. Dit is het piramidion van Ptahemwia, dat ooit op de top van zijn bovengrondse grafpiramide stond, die zich wederom waarschijnlijk op zijn grafkapel bevond. Helaas is zijn graf nog niet teruggevonden, maar waarschijnlijk stond het in Sakkara, vlakbij de stad Memphis. De decoratie van de piramidion is gericht op de verering van de zon en regeneratie van de dode en zijn familie in het hiernamaals. Op de voorzijde staat de overleden Ptahemwia in aanbidding afgebeeld. De hiëroglifische tekst is een aanbidding van de twee goden Re-Horachty en Osiris, die samen voor vernieuwing en regeneratie na de dood zorgden en op de linkerkant van de piramidion staan afgebeeld. Boven de overledene staat de jakhalsgod Anoebis. De vrouw van de overledene en hun drie kinderen zijn aan de rechterkant ook weer in aanbidding afgebeeld, en op de achterkant staan nog twee vrouwen.
-
F 1961/12.3
Egypte en Nubië
Reliëf van Ptolemaeus I
offer ; Ptolemaeus I ; Horus ; Dedwen
-
AB 58
Egypte en Nubië
beeld ; kat ; zittend ; voetstuk ; sarcofaag ; mummie
beeld ; kat ; zittend ; voetstuk ; sarcofaag ; mummie Cat mummy (see AB 58a) enclosed inside a rectangular sarcophagus of bronze. This has almost square front and back panels. All side walls have a protruding moulding along the foot, and a torus and cavetto above. There is a square perforation in the undersurface and a round hole in the left side, close to the bottom. In the centre of the top is a squatting figurine of a cat, its haunches firmly on the ground and its front legs bent. The tail is bent forward along the right side of the body, with incised transverse lines to suggest a ringed pattern. The head and ears are worked in remarkable detail, with recessed eyes. The body has tiny incised strokes to indicate the fur, the toes are indicated in relief. The panel at the rear of the sarcophagus is detached and has broken into a number of sherds. What is left of the mummy has now been taken out (see AB 58a). The wrappings are completely black and much decayed as a result of the corrosion of the bronze. They consist of bandages of 3.5-4.5 cm wide (medium-fine warp-faced tabby weave, about 10 x 24 threads/cm2). The cat's skeleton is incomplete and severely broken; hardly anything is left of the skull.
-
F 1901/1.307
Egypte en Nubië
kwitantie ; belasting ; personele
kwitantie ; belasting ; personele
-
F 1901/1.216
Egypte en Nubië
kwitantie ; belasting ; personele ; bad
kwitantie ; belasting ; personele ; bad Conditie goed, inkt iets verbleekt, grijze vlek rechtsonder.
-
L.X.5
Egypte en Nubië
Zitbeeld van Min
zitbeeld ; Djed-Min ; mummievormig De Priester van Thoth ('Hij die het Oedjat oog omarmt') Djehoety-Min zit op een troon met aan weerszijden een afbeelding van het teken 'sema' (verenigen) dat vaak gebruikt werd als motief op tronen van de farao's en goddelijke heersers van het verenigd Egypte. Het beeld stelt de vergoddelijkte priester voor gewikkeld in een mummie-lijkwade en draagt een kromstaf en een zweep, de attributen van de god Osiris. Verder heeft de man een kraag rond de nek en een zakvormige pruik. Aangezien er op het lichaam op verscheidene plaatsen nog bladgoud voorkomt, kan aangenomen worden dat het hele lijf van de eigenaar daarmee bedekt geweest is. De met zorg uitgevoerde offerformule op het voetstuk vermeldt de titels van de afgebeelde persoon, van zijn vader Djed en zijn moeder Taditpamennefer. De rugpijler, die de vorm van een obelisk heeft, bevat een passage uit Hoofdstuk 6 van het Dodenboek waarin wordt vertelt hoe Thoth Osiris helpt bij het overwinnen van zijn vijanden in het 'Grote Tribunaal dat zich in Abydos bevindt'. (FM)
-
H.III.OOOO
Egypte en Nubië
Reliëf van Horemheb met gevangenen
Horemheb ; gevangenen ; soldaten
-
F 1958/4.3
Egypte en Nubië
staand beeld ; Isis
staand beeld ; Isis
-
F 97/4.1
Egypte en Nubië
canope ; Isis
canope ; Isis Front voetstuk, aanzet kroon en punt neus beschadigd. Op de hals van de vaas is het hoofd van de godin Isis afgebeeld. Ook de slang met koeienhorens met daartussen een zonneschijf verwijst naar Isis. De vaas is massief en gemaakt van marmer. Hij symboliseert echte vazen die priesters vulden met Nijlwater dat ze tijdens processies offerden aan de god Osiris om vruchtbaarheid op te wekken. Om die reden werd Osiris in de beeldhouwkunst van de Grieks-Romeinse periode vaak afgebeeld in de vorm van een vaas. Omdat de godin Isis de echtgenote was van Osiris, werd ook zij soms in de vorm van een vaas vereerd.
-
AMT 1
Egypte en Nubië
Paätenemheb ; kapel ; zuil
Paätenemheb ; kapel ; zuil
-
AP 54
Egypte en Nubië
Ptahmes ; offer ; god ; Re-Horachte
Ptahmes ; offer ; god ; Re-Horachte
-
AP 11
Egypte en Nubië
Meryptah ; rechthoek staand ; kroonlijst
Meryptah ; rechthoek staand ; kroonlijst
-
AP 6-b
Egypte en Nubië
Reliëf van Merymery
Merymery ; offer ; maaltijd ; landbouw ; ritueel
-
K 1989/9.12
Klassieke oudheid
fragmenten
-
I 1987/5.4
Klassieke oudheid
deksel
-
K 1989/9.1
Klassieke oudheid
fragment