Doorzoek de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden
Meer dan 140.000 voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden kunt u online bekijken via deze zoekpagina. De database wordt maandelijks uitgebreid en omvat objecten uit alle verzamelgebieden van het museum: het oude Egypte, de Klassieke wereld (Grieken, Romeinen en Etrusken), het oude Nabije Oosten en het vroege Nederland (tot 1500). Veel voorwerpen uit de database staan niet in het museum opgesteld. Dat kan verschillende oorzaken hebben: veel objecten worden bewaard in het depot, en sommige zijn uitgeleend aan andere musea of voor studie-doeleinden uit de opstelling gehaald.
- Alle afbeeldingen kunt u downloaden en rechtenvrij gebruiken: het museum stelt ze beschikbaar onder de Creative Commons-licentie CC0
- Zoektip: u kunt ook zoeken op een deel van het woord. Typ dat in het zoekveld en zet er een * achter, bijvoorbeeld: mum*
- Gebruik een browser die up-to-date is; met bijv. Internet Explorer werkt de collectiezoeker niet goed meer.
- De teksten in de resultaten van de collectiezoeker komen uit een wetenschappelijk register en vereisen meestal enige mate van voorkennis. Soms zijn ze in het Engels.
Heeft u extra informatie over een van onze voorwerpen? Laat het ons weten via .
363 resultaten: K 1989/1.1
-
B 1987/11.230
Oude Nabije Oosten
Speelsteentje
Een rond steentje, vermoedelijk gebruikt als speelsteentje. De bovenzijde en onderzijde zijn vlak. Een deel van de zijkant is schuin afgevlakt.
-
B 1987/11.231
Oude Nabije Oosten
Slijpsteen
Een langwerpige ovalen slijpsteen met een vlakke boven- en onderzijde.
-
B 1987/11.232
Oude Nabije Oosten
Slijpsteen
Een biconische slijpsteen. De boven- en onderzijde is vlak.
-
B 1987/11.233
Oude Nabije Oosten
Knotskop
Een konische knotskop met ronde kop. Het oppervlak is gepolijst.
-
B 1987/11.234
Oude Nabije Oosten
Hanger
Een stenen hanger.
-
GS 2022/4.193
Gesneden stenen
Gorgoneion
Gouden lijst met ingezette camee: hoofd van Gorgon
-
B 1987/11.12
Oude Nabije Oosten
Kom ; lijnversiering
Beschilderde hoge schaal met een vlakke bodem. De wand verloopt schuin naar buiten omhoog en is middels een ronde knik onder de rand steil omhoog gebogen. De rand is aan de buitenzijde verdikt. De bovenzijde is schuin naar binnen afgevlakt. Op de rand en het onderste deel van de buitenkant is een rood-bruine sliplaag aangebracht. De binnekant en bovenste deel van de buitenkant is beige geslipt. De binnenkant is versierd met een een stervormig patroon met aan de uiteinden een tweetand. Het patroon is gemaakt met parallel lopende rode en bruine lijnen. De buitenkant is versierd met zigzaglijnen afgebakent aan de boven en onderkant met een paar horizontale lijnen.
-
B 1987/11.24
Oude Nabije Oosten
Kruik ; pot ; geometrische versiering
Een beschilderd potje met een schijfbodem. Het lichaam is bol en gaat middel een knik over in een hoge concave hals. De rand is naar buiten gebogen en onverdikt en rond afgewerkt. Op de schouders bevinden zich twee opstaande driehoekige knobbelhandvatt of polijstingsporen (dunne strookjes). In de deklaag bevinden zich grijze, oranje en roze verkleuringen, zwarte vlekken (mogelijk verfspatten), putten, kleine scheuren. Onder de rand is witte aanslag zichtbaar. De binnenkant van de rand is eveneens beschilderd
-
B 1987/11.91
Oude Nabije Oosten
Wierookbrander ; schaal ; kom
Een aardewerken schaal op een hoge voet; mogelijk een wierookbrander. Het object heeft een naar buiten staande rechte wand. De rand is onverdikt en schuin naar buiten afgevlakt. Op en onder de rand zijn onregelmatige rijen puntige knobbels aangebracht. De voet is onregelmatig gemaakt en vlak.
-
F 1987/3.8
Egypte en Nubië
mummievormig ; onleesbaar
mummievormig ; onleesbaar
-
AU
Klassieke oudheid
Grafreliëf met verbondenheid van Dexandrides en Kallistratos
Attisch grafreliëf met voorstelling van zittende, oude man en staande, jongere man. De staande man draagt een strigilis. Inscriptie geeft beide namen: Dexandrides en Kallistratos.
-
K 1989/1.1
Klassieke oudheid
Socrates
Marmeren portretkop, Socrates voorstellend. Onderzijde herme-schacht niet antiek. De kop herhaalt de trekken van het 'Satyrs-type' (Richters, type A) dat rond 340/380 is te datern. Romeinse kopie uit de 2e eeuw na Chr. Geringe restauraties. Voorheen familiebezit van de familie van Lijnden op het slot te Hemmen (verwoest 1945)..
-
AM 34
Klassieke oudheid
Standbeeld van Venus
Standbeeld van Venus, type "Anadyomene". Over de dijen is een kleed geknoopt, dat op de voeten neervalt. Armen ontbreken. Het beeldje is een uit verschillende delen samengesteld opus mixtum.
-
Pb 136
Klassieke oudheid
Groep van Hekate Triformis
Hecate is een onderwereldgodin die oorspronkelijk vereerd werd in het zuidoostelijke gedeelte van Klein-Azië. Ze kon zielen laten terugkeren naar de aarde, waar deze zich manifesteerden als kwelgeesten van de mens en nachtmerries, epilepsie of waanzin veroorzaakten. Als Hecate gunstig gestemd was, kon zij bescherming bieden tegen het kwaad. Beelden van Hecate werden daarom bij stadsmuren en huizen geplaatst. Hier is de godin drie keer te zien met ertussen een koremaat, die verwijst naar de vruchtbare bodem en naar de onderwereld. Het beeld is een Romeinse kopie naar een Grieks origineel van beeldhouwer Alcamenes (tweede helft 5e eeuw v.Chr.), die werkte in opdracht van de stad Athene en het beeld maakte om het op te stellen op de Acropolis.
-
K 1989/1.2
Klassieke oudheid
Mannenkop
Marmeren portretkop van de tragediedichter Euripides. Herme-zuil en portret horen waarschijnlijk bij elkaar. Vele restauraties, vooral aan lokken, neus en achterzijde kop. Portret gaat terug op origineel van Lysippos, ca. 320 v. Chr. Bewerking met boor suggereert datering van deze kopie rond 3e eeuw na Chr.
-
K 1989/9.4
Klassieke oudheid
beest ; dier ; kop ; muildier