Doorzoek de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden
Meer dan 140.000 voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden kunt u online bekijken via deze zoekpagina. De database wordt maandelijks uitgebreid en omvat objecten uit alle verzamelgebieden van het museum: het oude Egypte, de Klassieke wereld (Grieken, Romeinen en Etrusken), het oude Nabije Oosten en het vroege Nederland (tot 1500). Veel voorwerpen uit de database staan niet in het museum opgesteld. Dat kan verschillende oorzaken hebben: veel objecten worden bewaard in het depot, en sommige zijn uitgeleend aan andere musea of voor studie-doeleinden uit de opstelling gehaald.
- Alle afbeeldingen kunt u downloaden en rechtenvrij gebruiken: het museum stelt ze beschikbaar onder de Creative Commons-licentie CC0
- Zoektip: u kunt ook zoeken op een deel van het woord. Typ dat in het zoekveld en zet er een * achter, bijvoorbeeld: mum*
- Gebruik een browser die up-to-date is; met bijv. Internet Explorer werkt de collectiezoeker niet goed meer.
- De teksten in de resultaten van de collectiezoeker komen uit een wetenschappelijk register en vereisen meestal enige mate van voorkennis. Soms zijn ze in het Engels.
Heeft u extra informatie over een van onze voorwerpen? Laat het ons weten via .
167 resultaten: F 1980/1.7
-
F 1988/1.1
Egypte en Nubië
dwerg ; staand
dwerg ; staand
-
F 1976/7.1980
Egypte en Nubië
afslag ; gepunt ; retouche ; geen slagbult
afslag ; gepunt ; retouche ; geen slagbult
-
AP 48
Egypte en Nubië
Sihathor ; rechthoek staand ; kroonlijst ; Min
Sihathor ; rechthoek staand ; kroonlijst ; Min Deze stèle was van een ambtenaar genaamd Sihathor. De stèle is voorzien van een kroonlijst en een torus. De inscriptie bevat een offerformule voor de god Min-Hor. Onder de inscriptie staat Sihathor met zijn handen omhoog bij een offertafel. Hij staat dus in aanbiddende houding voor de god Min-Hor. Deze god heeft een kroon met twee arend-pluimen op het hoofd en een vlegel boven de opgeheven rechterhand. Zijn vruchtbaarheid wordt symbolisch door de opgerichte fallus weergegeven. Min werd al vereerd gedurende de Predynastische periode. In het Middenrijk werd Min geassocieerd met de god Horus als Min-Hor.
-
f 1980/3.3
Nederland Romeinse tijd
baksteen met stempel
Baksteenfragment (later) met stempel EX(GERI)NF : Exercitus Germanicus Inferior (‘het Nedergermaans legerkorps’) en met een aanhangsel.
-
f 1980/3.7
Nederland Romeinse tijd
baksteen met stempel
Vierkante baksteen (later) met beschadigde stempel COHTFLA : cohors I Flavia Hispanorum equitata.
-
f 1980/7.331
Nederland Romeinse tijd
kruik
Gladwandige kruik Stuart 111, aangeduid als 'pot A 2'. Oor, waarschijnlijk driedelig, is afgebroken. Is gerestaureerd uit vele fragmenten.
-
f 1980/7.334
Nederland Romeinse tijd
kookpotje
Ruwwandig kookpotje van aardewerk met horizontale rand Stuart 202. Ca. 1 cm onder de rand is een groeve aangebracht, vlak boven de wandknik zijn er drie. De rand en de wand zijn op verschillende plaatsen beschadigd; oppervlak op meerdere plaatsen beschadigd; kleine lacune in de buik.
-
f 1980/7.360
Nederland Romeinse tijd
olielamp
Olielamp van aardewerk met open bovenzijde, met oor en tuit. Een deel van de tuit ontbreekt.
-
f 1980/7.75
Nederland Romeinse tijd
olielamp ; fragment
Fragment van een olielamp van geverfd aardewerk.
-
f 1980/3.12
Nederland Romeinse tijd
baksteen met stempel
Fragment van platte baksteen (later) met gedeelte van stempel IM : Legio prima Minervia Antoniniana.
-
F 1980/1.7
Egypte en Nubië
vrouw
vrouw
-
F 35
Nederland middeleeuwen
enkelvoudige ongelaagde kam van hertshoorn
Eénzijdige, enkelvoudige kam. Type: kam met kort handvat en lange tanden. Versiering: afwezig. Vorm: langwerpige kam. Deze kam is uit één stuk gemaakt en niet meer-lagig. Handgreepblad is hoekig. Tanden: 7 (groot deel tot de helft afgebroken). Twee afgebroken tanden. Oorspronkelijke aantal tanden: onbekend. In het handgreepblad bevindt zich een gat.
-
GN 40
Nederland middeleeuwen
beslagplaat, vierkant met vier nieten
-
GN 41
Nederland middeleeuwen
druppelvormig beslagstuk
Beslag met twee doorboorde pennen.
-
h 1940/12.18
Nederland middeleeuwen
knikpot
Grijze knikpot met horizontale groeven op de schouder. Verlijmingen en aanvullingen.
-
k 1955/2.18
Nederland middeleeuwen
ovale bronzen gesp, versierd met dierkoppen
Bronzen gordelgesp. De beugel eindigend in gestileerde dierenkoppen. Eenvoudig decor in strepen en stippellijnen. Laat-Romeins. Vierde eeuw n.Chr.