Doorzoek de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden
Meer dan 135.000 voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden kunt u online bekijken via deze zoekpagina. De database wordt maandelijks uitgebreid en omvat objecten uit alle verzamelgebieden van het museum: het oude Egypte, de Klassieke wereld (Grieken, Romeinen en Etrusken), het oude Nabije Oosten en het vroege Nederland (tot 1500). Veel voorwerpen uit de database staan niet in het museum opgesteld. Dat kan verschillende oorzaken hebben: veel objecten worden bewaard in het depot, en sommige zijn uitgeleend aan andere musea of voor studie-doeleinden uit de opstelling gehaald.
- Alle afbeeldingen kunt u downloaden en rechtenvrij gebruiken: het museum stelt ze beschikbaar onder de Creative Commons-licentie CC0
- Zoektip: u kunt ook zoeken op een deel van het woord. Typ dat in het zoekveld en zet er een * achter, bijvoorbeeld: mum*
- Gebruik een browser die up-to-date is; met bijv. Internet Explorer werkt de collectiezoeker niet goed meer.
- De teksten in de resultaten van de collectiezoeker komen uit een wetenschappelijk register en vereisen meestal enige mate van voorkennis. Soms zijn ze in het Engels.
Heeft u extra informatie over een van onze voorwerpen? Laat het ons weten via .
15 resultaten: AP 43
-
AP 2
Egypte en Nubië
Senebsoeemdet ; rondboog
Senebsoeemdet ; rondboog Stèle van een opperschatmeester genaamd Senebsoeema. In de rondboog zijn twee Horus-ogen met daartussen een ring te zien, en aan beide kanten een jakhals. De hiëroglifische tekst is een offerformule voor de goden Osiris en Anoebis. In het midden van de stèle is een man afgebeeld zittend voor een offertafel. Tegenover hem staat een priester die twee potjes omhoog houdt, dit zijn offers voor de grafeigenaar. Rechts zit de van de man of de stèleeigenaar Senebsoeema ook achter een offertafel. Hieronder is een andere zittende man met zijn vrouw en zijn zus afgebeeld, daaronder nog twee mannen en een vrouw.
-
AP 35
Egypte en Nubië
Amenemhatseneb ; rondboog
Amenemhatseneb ; rondboog Deze stèle van Amenemhatseneb is aan de bovenkant versierd met twee ogen. De inscriptie daaronder bestaat uit twee delen, door een verticaal lijntje gescheiden. Het rechterdeel bevat de naam van Amenemhatseneb, het linkerdeel dat van zijn broer Nechy. Zelf zit de overledene voor een offertafel, op een stoel met leeuwenpoten. Voor de tafel staat zijn broer afgebeeld, diens vrouw zit achter hem. In de scène daaronder zit aan de rechterkant Amenemhatsenebs moeder, met twee mannen en een vrouw voor haar. Dit zijn waarschijnlijk Amenemhatseneb, zijn broer, en Amenemhatseneb’s dochter. De hiërogliefen en afbeeldingen dragen nog sporen van groene verf. De naam van deze man betekent “Amenemhat is gezond”. Amenemhat was de naam van vier koningen van de 12de Dynastie. Amenemhatsenebs naam is dus in feite een heilwens voor de koning.
-
B 2007/11.43
Oude Nabije Oosten
Fragment
Langwerpig stuk brons. Breed, plat en afgerond aan één kant, smaller, dikker en afgebroken aan de andere kant.
-
AP 31
Egypte en Nubië
Hesyheramentet ; driehoekig
Hesyheramentet ; driehoekig
-
AP 41
Egypte en Nubië
Hori ; rondboog ; Min
Hori ; rondboog ; Min Op deze kalkstenen stèle van Hori staat de overledene, vergezeld van zijn zoon en nog een man, voor de god Min. De inscriptie bij deze scène is gericht aan deze god. Min staat op een kleine verhoging en heeft een gesel in de hand. Op zijn hoofd draagt hij de dubbele verenkroon. Het onderste gedeelte van de stèle beeldt in totaal vier mannen en vier vrouwen af. Allen zitten op de knieën en hun namen en titels staan in de tekst rechts van hen. De god Min speelde bijvoorbeeld een belangrijke rol in Egypte. Tijdens het “Uitgaan van Min”, een belangrijk festival, werd het ambt van de koning vernieuwd. Dit gebeurde met een processie waarbij de koning, of een beeld van de koning, aanwezig was. Deze rondgang begon in de tempel van Min en eindigde op dezelfde plek. Soms was er een altaar met daarop slabladeren, het embleem van deze god, aanwezig.
-
AP 59
Egypte en Nubië
Stèle van Rome
Rome ; rondboog
-
AP 34
Egypte en Nubië
Neferhotep ; rechthoek staand ; kroonlijst
Neferhotep ; rechthoek staand ; kroonlijst
-
AP 8
Egypte en Nubië
Stèle van Hoey
Hoey ; rondboog
-
AP 9
Egypte en Nubië
Stèle van Ipoe
Ipoe ; rechthoek staand ; kroonlijst
-
AP 23
Egypte en Nubië
Stèle van Sesostris
Een stèle als deze werd doorgaans in de buitenlucht geplaatst en diende als belangrijk herdenkingspunt voor de naasten van een overledene. Deze stèle van Sesostris valt onder te verdelen in vier rijen, met in de bovenste de zonneschijf, twee lotusbloemen en de twee ogen die de zon en de maan symboliseren. De laag daaronder bestaat uit drie rijen Middel-Egyptische hiërogliefentekst. Centraal zien we twee mannen op een troon met leeuwenpoten, waarvan de linker Sesostris is. Ze zitten aan een funerair banket, bestaande uit onder andere bier, vlees, brood en verscheidene vruchten. De rechterman ruikt aan een lotusbloem, vermoedelijk een symbool voor wedergeboorte. Bij Sesotris zitten nog zijn vrouw en twee zoons en bij de andere man enkel twee vrouwen. Onder de centrale voorstelling vinden we nog twee rijen met elk tien staande figuren. Mogelijk zijn dit familieleden van Sesostris, die rechtsonder zittend is afgebeeld, die een offer komen brengen.
-
AP 6-a
Egypte en Nubië
Reliëf van Merymery
Merymery ; offer ; maaltijd ; grafstoet ; ritueel ; inscript
-
AP 78-81
Egypte en Nubië
Stèle van Hekaïb
Hekaïb ; rondboog ; basis ; naos Deze kalkstenen stèle met rondboog behoorde toe aan een generaal genaamd Hekaib. Zijn kleinzoon heeft deze stèle voor hem opgericht. Erg bijzonder aan dit exemplaar is dat er aan de basis van de stèle een klein tempeltje staat, deze vorm stèle is zeldzaam. Het tempeltje heeft aan de voorkant twee ingangen in de vorm van een nis. De zijkanten zijn met teksten voorzien en hebben eveneens ingangen in dezelfde vorm. In deze nissen stonden waarschijnlijk vier kleine beeldjes van de familie. Het dak bevat twee rijen met hiërogliefen, die met blauw zijn ingelegd. De tekst op de stèle bevat een offerformule voor de god Osiris, de god van het dodenrijk. De aanhef van deze formule luidt: “Een offer dat de koning geeft aan Osiris…”. De koning was de tussenpersoon tussen mensen en goden. De formule is bedoeld om uit naam van de overledene offers aan te bieden aan de god.
-
AP 25
Egypte en Nubië
Stèle van Iki
Iki ; rechthoek staand ; kroonlijst
-
AP 54
Egypte en Nubië
Ptahmes ; offer ; god ; Re-Horachte
Ptahmes ; offer ; god ; Re-Horachte
-
AP 43
Egypte en Nubië
Sainoet ; rondboog
Sainoet ; rondboog Deze stèle is behoort toe aan Sainoet en begint met een offerfomule gericht aan de god Osiris. Sainoet zelf zit voor een offertafel, met aan de andere kant zijn vrouw. Zijn vrouw heeft een lotusbloem in haar hand. In de inscriptie onder het echtpaar worden de namen van een aantal dierbaren gegeven, waaronder hun zoon en dochter. De stoel waar Sainoet op zit heeft leeuwenpoten. Dit was een bekende stijl in het oude Egypte, die al vanaf de 3de Dynastie (2707-2637 v. Chr) in de mode was. De leeuwenpoten zelf raakten de grond niet: deze eindigden een paar centimeter voor het einde van de stoelpoot.