2013 | aankoop Griekse collectie
Met de aankoop in 2013 van een kalkstenen portretbeeld uit Cyprus heeft het Rijksmuseum van Oudheden gezorgd voor een belangrijke aanvulling op de collectie over de Griekse oudheid. Het beeld stamt uit de vijfde eeuw voor Christus en is van zeldzaam hoge kwaliteit. Griekse ‘archaïsche’ beeldhouwkunst van vergelijkbare kwaliteit is binnen Europa alleen te vinden in de collecties van het British Museum en het Louvre. Het beeld werd gekocht op de antiekbeurs TEFAF, met financiële steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Utrechtse Rembrandt Cirkel) en de VriendenLoterij.
Griekse glimlach en Perzische baard
In de 34 centimeter hoge portretkop zullen veel mensen meteen een Grieks beeld herkennen, vanwege de amandelvormige ogen en de mooie ‘archaïsche’ glimlach. Cyprus stond in de vijfde eeuw v.Chr. onder het bewind van de Perzen. Ook daarvan zijn de invloeden zichtbaar. De man draagt namelijk een forse baard die in talloze krulletjes is gemodelleerd, geheel volgens de mode aan het Perzische hof uit die tijd.
Geschonken door een familie met aanzien
De kop was ooit onderdeel van een levensgroot staand beeld. Waarschijnlijk stond het opgesteld bij een tempel of een heiligdom. Het was een geschenk voor de godheid die daar werd aanbeden. Vanwege de grote afmetingen was het een kostbaar beeld, dus de schenker moet tot een familie met geld en aanzien hebben behoord.
Herkomst van het beeld
Via een Franse archeologische expeditie in Cyprus kwam de portretkop in de jaren zestig van de negentiende eeuw terecht in het Louvre. Vervolgens werd het in 1870 geschonken aan de Fransman Hector-Martin Lefel (1810-1880), als dank voor zijn werk als architect bij de restauratie van Louvre. In 2003 is het beeld door de erven Lefel ter veiling aangeboden.