2017 | aankoop Romeinse collectie
Op de jaarlijkse TEFAF-kunstbeurs in Maastricht heeft het Rijksmuseum van Oudheden in het voorjaar van 2017 de hand weten te leggen op dertig gouaches van de Italiaanse kunstenaar Camillo Buti (1747-1808). Ze vormen een aanwinst voor de collectie Klassieke wereld. De gouaches zijn aangekocht van de kunsthandel Alessandra di Castro Antichit in Rome. Ze stammen uit het privébezit van de nazaten van Camillo Buti.
Wandschilderingen en mozaïeken uit Pompeii
De schilderingen tonen de hoogtepunten van wandschilderingen en mozaïeken uit Pompeii, de Italiaanse stad die in 79 na Chr. tijdens de uitbarsting van de Vesuvius werd bedolven. In de achttiende eeuw werd Pompeii herontdekt en opgegraven. Camillo Buti was een van de eersten die gravures van deze schatten publiceerde. Op bestelling zorgde hij voor het inkleuren van de gravures in gouache-techniek. De gouaches van Buti zijn een prachtige illustratie van de fascinatie van de achttiende-eeuwse kunstenaars en reizigers met de spectaculaire opgraving van Pompeii.
Camillo Buti
Camillo Buti was een bekende uitgever, architect en kunstschilder in het achttiende-eeuwse Rome. Hij was bevriend met kunstenaars als Anton Raphael Mengs en Giambattista Piranesi. Samen met Mengs verzorgde hij de publicatie van de Romeinse wandschilderingen, die in 1777 in Rome werden gevonden in de fundamenten van de Villa Negroni. In zijn salon aan de Via Sistina ontving hij beroemde reizigers, kunstenaars en wetenschappers zoals Bertel Thorvaldsen, Wilhelm von Humboldt en August Kestner.