2018 | aankoop Griekse collectie
In maart 2018 kocht het Rijksmuseum van Oudheden een bijzonder stuk aan op de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht: een standbeeld van een slanke jongeman met een krans in het haar. De strakke houding van het lichaam en de glimlach rond de mond maken duidelijk dat het beeld dateert uit de 6de eeuw v.Chr., een periode die de archaïsche periode wordt genoemd. De aankoop is mede bekostigd uit de jaarlijkse bijdrage van de VriendenLoterij.
- Het beeldje is te zien in de tijdelijke tentoonstelling Cyprus (11 oktober 2019 t/m 15 maart 2020)
Foto: Charles Ede ltd, Londen
Kouros uit Cyprus
Standbeelden van jongemannen, naakt en gekleed, worden kouroi genoemd, naar het Griekse woord voor jongen. Dit Cypriotisch beeldje stelt zo’n jongen voor. Hij is gekleed in een dunne tuniek, die het gespierde lichaam eronder goed laat uitkomen. Over de linkerschouder draagt hij een manteltje. Het lange haar valt in vlechten tot op zijn borst. Dergelijke beelden werden vaak als geschenk voor een godheid bij tempels geplaatst, soms met een inscriptie die de gulle gever vermeldde en de godheid voor wie het geschenk bedoeld was. Het feit dat deze jongen een krans in het haar draagt, heeft ook een religieuze betekenis. Het materiaal (kalksteen) en de stijl van de kleding en het gezicht maken duidelijk dat deze kouros op het eiland Cyprus gemaakt moet zijn.
Achtergelaten beeldjes
Her en der verspreid over het eiland Cyprus stonden grote heiligdommen, waar gelovigen beelden en beeldjes achterlieten van kalksteen of terracotta. Honderden zijn er teruggevonden bij de tempelcomplexen. Dat het beeld een hoge ouderdom heeft, valt aan het oppervlak af te lezen. Door het langdurige verblijf onder de grond heeft de kalkhoudende bodem een hele laag verwering afgezet op de natuursteen.
- datering: 6de eeuw v.Chr.
- herkomst: Cyprus
- materiaal: kalksteen
- collectie: Rijksmuseum van Oudheden