2016 | aanwinst collectie oude Nabije Oosten

De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden werd in 2016 uitgebreid met een schenking van het Nationaal Militair Museum: ruim zeventig zwaarden, speerpunten, knotsen en bijlen van duizenden jaren oud uit Iran. Naast de wapens zijn ook paardentuig, armbanden, halsbanden en vaatwerk van brons overgedragen. Er zitten topstukken bij, zoals een speld van brons, versierd met een gevleugeld fabelwezen, en een schild met ingekraste roofdieren.

Iran Luristan

Iran Luristan

Bronzen voorwerpen uit Luristan

De voorwerpen zijn te dateren tussen 2600 en 600 voor Christus. Het merendeel komt oorspronkelijk uit het westen van Iran, uit het ruige berggebied van Luristan. Het bronswerk uit Luristan is beroemd vanwege de goede kwaliteit en het hoogstaand vakmanschap. Het is vaak te herkennen aan de versiering met sterk gestileerde diermotieven. De bronzen voorwerpen zijn gevonden in grafvelden. Vermoedelijk gaat het om de graven van een rondreizend volk, want er zijn bij de grafvelden vooralsnog geen nederzettingen gevonden. Het bronzen paardentuig doet vermoeden dat het ruiters waren.

Waardevolle aanvulling oude Nabije Oosten-collectie

De voorwerpen zijn in de jaren 1960 en 1970 verzameld door het Nationaal Militair Museum in Soest. Voor de huidige presentaties van dit museum over de krijgskunsten vanaf 1450 waren deze archeologische voorwerpen niet recent genoeg. Ze verdwenen daarom in de depots. De voorwerpen vormen echter wél een waardevolle aanvulling voor de oude Nabije Oosten-collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Vandaar de overdracht.