Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Een overzicht van alle activiteiten die in het kader van de tentoonstelling Goden van Egypte door verschillende partijen worden georganiseerd in het Rijksmuseum van Oudheden.

RoMeO-lezingen bij Goden van Egypte

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling staan deze lezingen in het teken van Goden van Egypte:

Soknopaiou Nesos: tempel van de krokodillengod (dinsdag 8 januari 2019)

Masterclass: Mythologische papyri

Achter vrijwel iedere voorstelling op een mythologisch papyrus schuilt een meervoudige religieuze betekenis.

Lezing: Herrie in het hiernamaals: geluiden in het dodenrijk

Voor de oude Egyptenaren was geluid onontbeerlijk om de wereld te scheppen en in stand te houden. In deze lezing wordt ingegaan op het 8ste uur van het boek Amdoeat, waarin tien ‘holen’ beschreven worden met elk hun eigen geluid.

 

Seminar: Horemheb, van generaal tot farao

Een topstuk van de tentoonstelling is een beeld van farao Horemheb en de god Horus. Tijdens Horemhebs regering werd afgerekend met de god Aton en werden de oude goden in ere hersteld. Tijdens dit seminar wordt deze religieuze contra-revolutie besproken.

Masterclass: Maät, godin van harmonie

De godin van de wereldorde, Maät, werd in een tempelritueel door de regerende farao als een geschenk aangeboden aan de Egyptische goden. De farao garandeerde met deze rituele handeling de harmonie in het land.

Lezing: Volksgeloof in Assioet tijdens het Nieuwe Rijk: De Salakhana-stèles

In 1922 werden door G. Wainwright ruim 500 stèles gevonden in het graf van Djefai-Hapy III, nomarch van Assioet tijdens de 12de dynastie. Aan de hand van een aantal van deze stèles zal een beeld gegeven worden van het volksgeloof in Assioet.

Bezoek ons: