Voor Oudheden naar Leiden

25 april t/m 2 september 2018

Klassieke beelden in een tentoonstellingszaal in 1930Klassieke beelden in een tentoonstellingszaal in 1930
Klassieke beelden in een tentoonstellingszaal anno nuKlassieke beelden in een tentoonstellingszaal anno nu

Voor Oudheden naar Leiden is een grote overzichtstentoonstelling van tweehonderd jaar geschiedenis van het Rijksmuseum van Oudheden, opgericht in 1818. In deze jubileumexpositie ziet u ruim tweehonderd objecten uit de collectie die de afgelopen twee eeuwen een opvallende rol in de museumgeschiedenis speelden.

Tweehonderd jaar RMO: 1818 - 2018

De tentoonstelling biedt een levendig beeld van de veranderende wereld tussen 1818 en 2018 en de manier waarop het museum daarin meebewoog. U ziet een rijke selectie uit de collectie: van het onlangs verworven prehistorische zwaard van Ommerschans tot Egyptische mummiekisten en Etruskische beeldjes. Uit het archief komt het diploma van de eerste museumdirecteur Caspar Reuvens.

Onbekende juweeltjes en oude bekenden

Een hoofdrol in Voor Oudheden naar Leiden is weggelegd voor talrijke juweeltjes uit het depot die nooit eerder te zien waren, bijvoorbeeld een middeleeuwse bisschopsring. Ook voorwerpen die in de afgelopen tweehonderd jaar naar andere musea zijn verhuisd, komen voor de duur van deze tentoonstelling even terug. Voorbeelden zijn Javaanse beelden, bronzen beelden uit de Renaissance en een beeldhouwwerk met de doop van Attila uit de schatkamer van de St. Servaas in Maastricht. 

Bijzondere verhalen en belevenissen

Ook opmerkelijke gebeurtenissen en ontwikkelingen komen aan bod in de jubileumtentoonstelling. U maakt de eerste archeologische opgravingen in Nederland mee (in 1827 door het museum) en hoort verhalen over het verbergen van de collectie in de duinen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een vrolijke noot is de beroemde 1-aprilgrap uit 1993 met de mummie van wie het hart weer zou kloppen. 


In 1818 werd het Rijksmuseum van Oudheden opgericht door koning Willem I, als nationaal centrum om kunst- en archeologische schatten van oude, 'verdwenen' culturen bij elkaar te brengen en te tonen aan publiek. Met slechts 150 Griekse en Romeinse beelden ging het museum twee eeuwen geleden van start. Tegenwoordig is het een levendig museum en podium voor de oudheid, met gemiddeld 165.000 bezoekers per jaar en een rijke, veelzijdige verzameling. 


Historisch Nieuwsblad is mediapartner van de tentoonstelling Voor Oudheden naar Leiden

Feestjaar 2018

In 2018 is het feest in het Rijksmuseum van Oudheden: dan bestaat het museum tweehonderd jaar. Dat wordt gevierd met jubileumexposities en vele feestelijke activiteiten, zoals een lichtshow op de Egyptische tempel in de centrale hal.