Geef een cursus in Studio RMO

Tekenen in 'Studio RMO'Tekenen in 'Studio RMO'
Replica van de Discuswerper, te zien in 'Studio RMO'Replica van de Discuswerper, te zien in 'Studio RMO'

Het Rijksmuseum van Oudheden biedt een bijzondere locatie voor uw cursus: Studio RMO, waar uw cursisten plaatsnemen tussen de mooiste gipsen replica’s uit de museumcollectie. 

Voor groepen tot twintig personen

Er is ruimte voor groepen tot twintig personen. Het museum zorgt voor krukjes en tekenborden, u zorgt voor tekenmaterialen. Er zijn ook tafels om aan te werken. Enkele beelden mogen aangeraakt worden. We rekenen geen zaalhuur. Wel kopen uw cursisten een kaartje bij de kassa (Museumkaart gratis). 

Marjolein van Doorenmalen

Marjolein van Doorenmalen is sinds 1990 werkzaam als beeldend kunstenaar. Ze heeft haar atelier op een boerderij in Abcoude. Ze geeft tekenlessen en –workshops, waaronder ook een aantal in het Rijksmuseum van Oudheden.

Over Studio RMO 

In Studio RMO (open t/m 2 september 2018) toont het Rijksmuseum van Oudheden de mooiste gipsen replica's uit de collectie, zoals de Apollo Belvédère, de Venus van Arles en de afgietsels van het Parthenon. De beelden vertellen afzonderlijk hun verhaal – over oorlogen, goden en mythes – en laten gezamenlijk de ontwikkeling van de beeldhouwkunst in de oudheid zien. Ze functioneren als model voor het traditionele kunstonderwijs en zijn zo opgesteld dat ze goed zijn na te tekenen.  

Praktische informatie en reserveren 

  • U kunt de zaal reserveren bij de Servicedesk van het museum, via telefoonnummer 071 - 5163 163. De zaal is beschikbaar op dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur. Het maximum is drie uur per groep. 
  • Op het door u gereserveerde tijdstip bent u de enige groep op zaal. Er lopen wel bezoekers.
  • U zorgt zelf voor tekenmaterialen. U kunt bij uw reservering aangeven of u gebruik wenst te maken van krukjes en tekenborden (max. twintig stuks). Deze staan op de cursusdag klaar in de zaal.
  • U kunt bij uw reservering aangeven of u een rondleiding wenst. Kosten € 75 (max twintig personen). Deze rondleiding betaalt u op de dag zelf aan de kassa.
  • Het is ook mogelijk in een van de andere museumzalen uw cursus te verzorgen of een arrangement in het Museumcafé te boeken.
  • Desgewenst vermelden we uw cursus op deze website. U kunt uw cursusinformatie mailen aan stuur een e-mail (graag inclusief aanmeldinformatie).  

Op de dag zelf 

U ontvangt uw cursisten in de entreezaal. Hier kopen uw cursisten een kaartje bij de kassa (Museumkaart geldig) en bergen hun jassen en tassen op in de garderobe. Daarna neemt u uw cursisten mee naar de tentoonstellingszaal op de eerste verdieping. 

Entreeprijs, openingstijden en route 

  • entreeprijs: € 12,50 p.p. (Museumkaart gratis)
  • adres: Rapenburg 28, Leiden (route en parkeren)
  • openingstijden Studio RMO: di t/m zo, 10.00 - 17.00 uur
  • er is een lift aanwezig

Te zien in Studio RMO 

Beelden: Kouros van Tenea, Korè 675, Laocoön en zijn zoons, Demeter en Persephone (Parthenon-sculpturen), Discuswerper, Venus van Arles, Apollo Belvédère, Wagenmenner van Delphi, Borghesestrijder, zeven beelden van de tempel van Aphaia op Aegina, portret van Nefertiti, Venus van Milo (kleinere versie).

Reliëfs: Athena-groep van het Pergamon-altaar (ca. 2,5 x 3,5 meter), Metope met Lapith en Centaur (Parthenon), Metope met de appels der Hesperiden (tempel van Zeus in Olympia), grafstèle van Aristion, reliëf met gevleugelde genius (Nimrud), Egyptisch reliëf.