Korte geschiedenis van Nineveh

Reconstructietekening van NinevehReconstructietekening van Nineveh
Opgraving van een 'Lamassu' (een gevleugelde stier), uit 'A Popular Account of Discoveries at Nineveh' (1852)Opgraving van een 'Lamassu' (een gevleugelde stier), uit 'A Popular Account of Discoveries at Nineveh' (1852)

Het rijk van de Assyriërs

In een tijd waarin Alexander de Grote nog niet was geboren en het Romeinse Rijk nog niet bestond, verrees in het Nabije Oosten een wereldrijk met indrukwekkende steden en een imposante architectuur: het Assyrische Rijk. Dat strekte zich uit van de Middellandse Zee tot ver in het Iraanse binnenland en van Turkije tot Egypte. Het kerngebied lag in het huidige Irak, en rond 700 voor Christus lag daar de legendarische hoofdstad Nineveh. Met meer dan 100.000 inwoners was de stad zelfs een tijdlang de grootste en belangrijkste stad van de wereld.

De indrukwekkende hoofdstad Nineveh

Legendarische koningen als Sennacherib en Assurbanipal lieten in Nineveh monumentale paleizen, tempels, en bibliotheken bouwen. Ze waren versierd met prachtige reliëfs. Weelderige tuinen met watervallen maakten van de stad een indrukwekkende oase, die niet onderdeed voor Babylon. In het doolhof van straatjes was het een drukte van jewelste met inwoners, ambachtslieden en kooplui uit alle hoeken van het rijk en daarbuiten. Weelderige parken vol bomen, planten en dieren maakten Nineveh tot een groene oase.

Vernietiging en herontdekking

In 612 v. Chr. werd Nineveh met de grond gelijk gemaakt door de vijanden van het Assyrische rijk, waaronder de Babyloniërs. De ruïnes werden in de eeuwen erna bijna niet bewoond. De nabijgelegen stad Mosul nam de centrale positie in het gebied over, en Nineveh raakte in vergetelheid. Men kende legendarische verhalen over de stad uit werken van klassieke auteurs en de Bijbelteksten, maar zelfs de locatie was tot in de negentiende eeuw een raadsel. In 1842 werd de eerste spade in de grond gezet en volgden archeologen uit o.a. Engeland, Frankrijk, Irak en Amerika elkaar op in het onderzoek naar de geschiedenis van Nineveh.

« klik op de afbeeldingen voor een vergroting