Mummies in Bruges

31 maart 2018 t/m 1 november 2019

Mummies in BrugesMummies in Bruges
Oesjebtikistje van Nesitanebtawy uit de collectie van het RMOOesjebtikistje van Nesitanebtawy uit de collectie van het RMO
Mummiemasker, 1e eeuw n. Chr. uit de collectie van het RMOMummiemasker, 1e eeuw n. Chr. uit de collectie van het RMO

In het Xpo Center Bruges is de tijdelijke tentoonstelling “Mummies in Bruges – Secrets of Ancient Egypt” te zien. Deze fascinerende tentoonstelling bevat 9 menselijke én dierlijke mummies uit het oude Egypte van meer dan 2.000 jaar oud. Daarnaast zijn ook meer dan 200 objecten uit het oude Egypte te zien, waaronder enkele die nog nooit eerder werden tentoongesteld. Deze objecten en mummies behoren allemaal tot de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden.

3 zalen, 3 thema's

Mummies in Bruges is te zien in 3 zalen, elk met een apart thema.

Het leven in het oude Egypte
In de eerste zaal reis je 5.000 jaar terug in de tijd naar het leven van de oude Egyptenaren. Aan de hand van tijdlijnen en kaarten, krijg je een idee van hoe deze cultuur ontstond. Centraal staan het leven langs de Nijl, het hiërogliefenschrift en de enigmatische Egyptische farao’s. Prachtige archeologische objecten, waaronder beelden, steles met hiërogliefen en andere grafgiften, vertellen het verhaal van het oude Egypte en zijn opmerkelijke gebruiken.

Mummies
In zaal 2 word je ondergedompeld in de geheimen van het mummificeren en begraven. Maak kennis met het eeuwenoude proces van mummificatie, gezien door de ogen van moderne technologieën. Recent werden de mummies gescand, waardoor ze virtueel laagje voor laagje ontrafeld werden. Dit proces wordt uitgelegd via beeldmateriaal en video’s op verschillende schermen. Ontdek zo ook de prachtige objecten tussen elke laag en hun symbolische betekenis.

De tentoonstelling toont 9 oud-Egyptische mummies (zowel menselijke als dierlijke) van meer dan 2.000 jaar oud, prachtig beschilderde sarcofagen en godenbeelden.

Het hiernamaals
In zaal 3 ontdek je het rotsvaste geloof van de oude Egyptenaren in het hiernamaals. De dode moest een tocht afleggen, die in bijzonder geïllustreerde dodenboeken uit de doeken gedaan werd. Geheime rituelen en spreuken moesten de reis vergemakkelijken. In deze zaal zijn pagina’s uit de dodenboeken van papyrus te zien, met tal van godenbeelden, magische amuletten en scarabeeën.

Speuren met Dummie de mummie

Deze tentoonstelling is geschikt voor een breed publiek. Speciaal voor kinderen (8-12 jaar) is er een speurtocht met Dummie de Mummie, bekend uit de gelijknamige kinderboekenreeks van de Nederlandse schrijfster Tosca Menten. De reeks won in Vlaanderen en Nederland al meerdere prijzen.
Aan de hand van een speur- en doeboekje begeleidt Dummie de Mummie het jonge publiek doorheen deze tentoonstelling. Kraak de mummie-code en leer schrijven in hiërogliefen!

Bezoekersinformatie

Mummies in Bruges - Secrets of Ancient Egypt is onlangs verlengd tot november 2019. De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken van 10.00 uur tot 18.00 uur in het Xpo Center Bruges: Site Oud Sint-Jan. Meer informatie over toegangsprijzen, bezoek met groepen en bereikbaarheid vindt u op de website van Xpo Center Bruges


 Xpo Center Bruges: Site Oud Sint-Jan, Mariastraat 38, 8000 Brugge (België)

Extra's

CT-Scans van mummiesfilmpjes waarin de mummies digitaal 'uitgepakt' worden