Blog over restaureren

Restauratie van een levensgrote Griekse vaasRestauratie van een levensgrote Griekse vaas
Dankzij de deelnemers van de BankGiro LoterijDankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij

Op 16 maart 2015 ging de Griekse afdeling van het Rijksmuseum van Oudheden zeven maanden dicht voor een grootscheepse verbouwing. De Griekse collectie is verhuisd naar twee zalen op de eerste en tweede verdieping van het museum. Als onderdeel van de vaste tentoonstelling Klassieke wereld gingen deze zalen op 15 december 2015 open voor publiek. 

Verhuizing bood unieke kans voor restauratoren

De verhuizing van de collectie en de nieuwe inrichting en vormgeving van de zalen, gaf de restauratoren van het museum een unieke kans om vele objecten uit de collectie onder handen te nemen. Zij hebben in 2015 de collectie Grieks aardewerk (vazen, schalen, potten, etc.) gecontroleerd, geconserverd en gerestaureerd.

Tweewekelijks kijkje achter de schermen van het restauratieatelier

Voor dit omvangrijke project zijn extra restauratoren in tijdelijke dienst genomen. Zij zijn gespecialiseerd in restauratie van aardewerk. Ook enkele stagiaires van de opleiding voor restauratie aan de Universiteit van Amsterdam werkten mee. Via een tweewekelijks blog hielden de restauratoren iedereen op de hoogte van de voortgang van het project. De laatste blog verscheen op 13 november 2015. Een uniek kijkje achter de schermen van het restauratieatelier!


Dit restauratieproject is tot stand gekomen mede dankzij steun van de BankGiro Loterij.