Vlijmscherp verleden

1 april t/m 2 oktober 2016

Tentoonstelling 'Vlijmscherp verleden'Tentoonstelling 'Vlijmscherp verleden'
Deel van de zwaarden in de tentoonstellingDeel van de zwaarden in de tentoonstelling
De 'magische' bronzen zwaarden uit de prehistorie (foto © Rob Overmeer)De 'magische' bronzen zwaarden uit de prehistorie (foto © Rob Overmeer)

Vlijmscherp verleden vertelt het verhaal over de geschiedenis van het zwaard en de rituele en symbolische betekenis ervan. U ziet bijna tweehonderd bijzondere zwaarden, afkomstig uit de prehistorie tot de twintigste eeuw. De pronkzwaarden, slagzwaarden en steekzwaarden komen uit bijna alle werelddelen. Blikvangers zijn de 'magische' bronzen zwaarden uit de prehistorie, Vikingzwaarden uit de omgeving van Dorestad, een Frans koningszwaard uit de Merovingische tijd en het Nederlandse Rijkszwaard, dat met de overige een tastbaar symbool is van het koninklijk gezag.

Meer dan slechts een wapen

Het Rijksmuseum van Oudheden bezit de grootste collectie archeologische zwaarden van Nederland. Bruiklenen uit binnen- en buitenland verrijken de tentoonstelling en vullen het verhaal aan tot de twintigste eeuw. De zwaarden uit de verschillende perioden en landen geven u een beeld van de grote verscheidenheid in vorm, materiaal en versiering. U ontdekt hoe ze de afgelopen drieduizend jaar zijn gemaakt en u maakt kennis met hun (vaak) rituele en symbolische betekenis. Niet voor niets zijn zwaarden van oudsher een teken van macht, gerechtigheid en krijgskunst.

Zwaarden met persoonlijkheid

Een zwaard is niet alleen een wapen, het is veel meer dan dat. Al eeuwenlang staan zwaarden symbool voor macht, gerechtigheid en krijgskunst. Ze hebben vaak een aparte status en worden gezien als objecten met een eigen 'persoonlijkheid'. Zwaarden spreken nog steeds tot de verbeelding, net als degenen die ze droegen: strijders, ridders en soldaten.

TopstukkenEen greep uit de opvallendste objecten van de expositie
MiniaturenEen greep uit de miniaturen en tekeningen in de expositie
Extra bij de tentoonstellingTentoonstellingsboekje, rondleidingen