Zwaarden van prehistorie t/m twintigste eeuw

Vlijmscherp verleden vertelde het verhaal over de geschiedenis van het zwaard en de rituele en symbolische betekenis ervan. Bezoekers zagen bijna tweehonderd bijzondere zwaarden, afkomstig uit de prehistorie tot de twintigste eeuw. De pronkzwaarden, slagzwaarden en steekzwaarden kwamen uit bijna alle werelddelen. Blikvangers waren de ‘magische’ bronzen zwaarden uit de prehistorie, Vikingzwaarden uit de omgeving van Dorestad, een Frans koningszwaard uit de Merovingische tijd en het Nederlandse Rijkszwaard, dat met de overige een tastbaar symbool is van het koninklijk gezag.

Meer dan slechts een wapen

Het Rijksmuseum van Oudheden bezit de grootste collectie archeologische zwaarden van Nederland. Bruiklenen uit binnen- en buitenland verrijkten de tentoonstelling en vulden het verhaal aan tot de twintigste eeuw. De zwaarden uit de verschillende perioden en landen gaven bezoekers een beeld van de grote verscheidenheid in vorm, materiaal en versiering. Bezoekers ontdekten hoe de wapens de afgelopen drieduizend jaar zijn gemaakt en ze maakten kennis met hun (vaak) rituele en symbolische betekenis. Niet voor niets zijn zwaarden van oudsher een teken van macht, gerechtigheid en krijgskunst.

Zwaarden met persoonlijkheid

Een zwaard is niet alleen een wapen, het is veel meer dan dat. Al eeuwenlang staan zwaarden symbool voor macht, gerechtigheid en krijgskunst. Ze hebben vaak een aparte status en worden gezien als objecten met een eigen ‘persoonlijkheid’. Zwaarden spreken nog steeds tot de verbeelding, net als degenen die ze droegen: strijders, ridders en soldaten.

Vlijmscherp verleden