Twee Egyptische faraobeeldjes

9 september t/m 16 november 2014

Beeldje van farao NinetjerBeeldje van farao Ninetjer
Beeldje van farao TaharkaBeeldje van farao Taharka

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft twee oud-Egyptische faraobeeldjes gekocht, waaronder het oudste beeldje ter wereld met een faraonaam. Het is een zittend figuur van farao Ninetjer, een van de eerste koningen van het oude Egypte (ca. 2785-2742 v.Chr.). Daarnaast kocht het museum een grafbeeldje van farao Taharka (690-664 v.Chr.), een van de 'zwarte farao’s' uit de Soedan.

  • Tot en met 16 november 2014 kunt u de faraobeeldjes zien in een vitrine in de entreezaal van het museum, naast de Egyptische tempel. In 2016 krijgen ze een prominente plek in de dan vernieuwde Egyptische afdeling.

Belangrijke aanvulling voor collectie

De verwerving van de faraobeeldjes betekent een belangrijke aanvulling op de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Die behoort tot de top tien van de wereld, maar telt slechts enkele beelden van koningen. Voor de aankopen is € 150.000 betaald. Het museum financierde de aankopen o.a. uit de jaarlijkse bijdrage van de BankGiro Loterij en ontving voor het beeldje van Taharka een schenking van Vriendenvereniging RoMeO.

Farao Ninetjerdatering: ca. 2785-2742 v.Chr. | hoogte: 13 centimeter
Farao Taharkadatering: ca. 690-664 v.Chr. | hoogte: 35 centimeter