Extra's bij de tentoonstelling

Textielfestival 2010

'Textielkunst van nu. Museumcollectie als inspiratie' werd georganiseerd in het kader van het Textielfestival 2010. De tentoonstelling maakte onderdeel uit van de Textielroute van dit festival. Kijk voor meer informatie (o.a. over nieuwe edities van het festival) op hun website.

Themawandeling: Textiel in het oude Egypte

De themawandeling 'Textiel in het oude Egypte' was een wandelroute over de afdeling 'Egyptenaren'. De route voerde langs voorwerpen uit de Egyptische museumcollectie die te maken hebben met textiel en kleding: Koptisch textiel, beelden, reliëfs, vlaszaden en spintollen. Aan de hand van deze objecten kwam de bezoeker meer te weten over textiel en de productie ervan in het oude Egypte.

Strak en doorzichtig, of simpel en kleurloos?
Bij het oude Egypte denkt u misschien vooral aan piramides, farao's en mummies. Maar hoe zag een Egyptenaar er in het dagelijks leven eigenlijk uit? Welke kleren droegen rijke en arme Egyptenaren? Deze themawandeling over de afdeling Egyptenaren voerde langs diverse afbeeldingen en beeldhouwwerk. Dat levert vaak een onrealistisch beeld op: de kleding zit heel strak om het lichaam of is doorzichtig. Gelukkig is in het droge zand van Egypte veel textiel bewaard gebleven, zodat ook bekend is hoe Egyptische kleding er echt uitzag. Meestal was het simpel, ongekleurd en en met minimale versiering. Maar de Egyptenaren maakten ook hoge kwaliteit linnen, een product waar ze in hun eigen tijd al bekend om stonden.

Poster themawandeling
De poster bij de themawandeling 'textiel' in het museum
download bestand 

Folder route themawandeling
Folder met de route van de themawandeling 'Textiel in het oude Egypte'
download bestand