Varen naar het hiernamaals

Varen naar het hiernamaals (Assioet? in Egypte, 3500-3100 v.Chr., l. 25,3 cm)Varen naar het hiernamaals (Assioet? in Egypte, 3500-3100 v.Chr., l. 25,3 cm)

Lang voor de eerste Egyptische farao's woonden er al boeren in het Nijldal. Omdat ze nog geen schrift kenden, is er weinig bekend over hun godsdienstige opvattingen. Toch blijkt uit hun grafvelden dat ze geloofden in een leven na de dood. De doden liggen in ovale kuilen, vergezeld van spullen die ze in het hiernamaals willen gebruiken. Soms vertellen die voorwerpen een duidelijk verhaal.

Wachten op wedergeboorte

Dit model toont een naakte man met puntbaard, die met opgetrokken benen op zijn rechterzij ligt. Het is net of hij ligt te slapen, om in een andere wereld weer te ontwaken. De ovale ruimte rondom stelt de grafkuil voor, of misschien wel een baarmoeder. De man ligt immers ook in foetushouding, wachtend op zijn wedergeboorte. Voor en achter bevinden zich uitsteeksels die deze terracotta een scheepsvorm geven. Op de voorplecht is het voorlijf van een kikker gemodelleerd, in de faraonische tijd het heilige dier van de geboortegodin Heket.

afkomstig uit: (waarschijnlijk) Assioet in Egypte
datering: 3500 - 3100 v.Chr.
lengte: 25,3 centimeter

Klik op de foto hiernaast voor een vergroting