Stier in de aanval

Stier in de aanval (Zuid-Italië, Tarente, ca. 450-425 v.Chr., l. 11 cm., met sporen van verguldsel)Stier in de aanval (Zuid-Italië, Tarente, ca. 450-425 v.Chr., l. 11 cm., met sporen van verguldsel)

Dit kleine reliëf van een stier is plastisch vormgegeven. Het dier neemt een agressieve houding aan, met zijn hoge schoft, zwaaiende staart en naar voren gestoken horens. De achterzijde van het stuk is plat en in het midden zit een gaatje. Dat wijst erop dat het reliëf bevestigd was op een ander object, waarschijnlijk een meubelstuk zoals een kistje, aanligbed of stoel. De stier heeft deel uitgemaakt van een grotere groep. Dergelijke vergulde terracotta reliëfs waren een goedkope vervanging voor meubelbeslag van goud, zilver of brons.

Twaalf heldendaden van Herakles

Dit beeldje van een stier is vroeger samen met soortgelijke kleine reliëfs van een leeuw, een griffioen en een stervend hert aan de collectie van het museum toegevoegd. Deze dieren zouden een verwijzing kunnen zijn naar de oorspronkelijke compositie van het reliëf: de twaalf heldendaden van Herakles. Deze held bedwong onder andere de leeuw van Nemea, de Cyreneïsche hinde en de stier van Kreta.

afkomstig uit: Tarente in Zuid-Italië
datering: ca. 450-425 v.Chr. 
lengte: 11 centimeter

Klik op de foto hiernaast voor een vergroting