Eros spant zijn boog

Eros met boog (Klein-Azië, Myrina, ca. 200-100 v.Chr., h. 20 cm.)Eros met boog (Klein-Azië, Myrina, ca. 200-100 v.Chr., h. 20 cm.)

Een van de beroemdste beeldhouwers van Griekenland was Lysippos. Hij werkte in de 4de eeuw v.Chr. Alexander de Grote benoemde hem tot hofkunstenaar. Hij kreeg van de stad Thespiai in Boeotië de opdracht om een beeld van de liefdesgod Eros te maken. Lysippos beeldde de god af op het moment dat hij zijn boog aan het spannen was. Door de kracht die de jongeman uitoefende, spanden alle spieren zich in zijn lichaam en weerspiegelde zijn houding als het ware de contouren van de boog.

Populair beeld 

Het beeld werd populair, getuige de vele navolgingen in brons en terracotta die zijn teruggevonden. Dit beeldje is een getrouwe kopie van Lysippos' werk. Helaas zijn de rechterarm, de boog en de linkervoet verloren gegaan, maar de curve in het lichaam, de felle blik in de ogen en de prachtig bewerkte vleugels geven een goede indruk van de kwaliteit van Lysippos' oorspronkelijke schepping.

afkomstig uit: Myrina in Klein-Azië
datering: ca. 200-100 v.Chr.
hoogte: 20 centimeter

Klik op de foto hiernaast voor een vergroting