‘Terracotta’ liet bezoekers genieten van een fraaie selectie kunst- en gebruiksvoorwerpen van terracotta, afkomstig uit het oude Nabije Oosten, Egypte, de klassieke wereld en het vroege Nederland. Millennia geleden al maakten beeldhouwers en pottenbakkers uit oude culturen talloze figuren en objecten van gebakken aarde, terracotta dus. De vele beeldjes en voorwerpen in deze tentoonstelling waren het bewijs: terracotta is gebakken aarde op z’n mooist.

Schoonheid en finesse in terracotta

De tentoonstelling ‘Terracotta’ bestond uit ruim tweehonderd objecten, waaronder sierlijke Griekse damesfiguurtjes, architectuurfragmenten, middeleeuws kinderspeelgoed, prehistorische dierfiguren en godenbeeldjes uit Syrië en Irak. Er was veel aandacht besteed aan de positionering en belichting van de terracotta’s in de tentoonstelling. Dat zorgde ervoor dat schoonheid en finesse van vormgeving en details optimaal uit de verf kwamen.

Terracotta geschenken en symbolen

De terracotta figuren hadden door de eeuwen heen verschillende functies in verschillende culturen. Ze dienden als geschenk aan de goden, of als vruchtbaarheidssymbool. Ze geven daarom een verrassend beeld van de religieuze gebruiken, begraafgewoonten, modeverschijnselen of huisraad uit de tijd waarin ze werden gemaakt. Die uiteenlopende functies zagen bezoekers terug in de thema’s van de expositie. Bijzondere aandacht was er voor de gebruikte technieken en het vakmanschap van de makers van al dit fraais uit de oudheid. Nog steeds is dat een inspiratiebron voor hedendaagse keramiekkunstenaars.

Hedendaagse keramiekkunst

In het kader van deze tentoonstelling toonden vier hedendaagse keramiekkunstenaars recent en nieuw werk in de tentoonstellingszaal van ‘Terracotta’. Bezoekers troffen hun objecten tussen de terracotta’s uit de oudheid en in aparte vitrines. Door deze combinatie van oud en nieuw wilde het museum de continuïteit van de vormen en technieken uit de oudheid en de tijdloze mogelijkheden van het materiaal benadrukken. De mystieke dierfiguren, reliëfs en miniatuur-sarcofagen maakten eerder deel uit van een ‘terracotta-route’ door het museum.

Terracotta