Romeinse muntschat

17 februari t/m 6 april 2015

Een groot deel van de Romeinse muntschatEen groot deel van de Romeinse muntschat
Deel van de Romeinse muntschatDeel van de Romeinse muntschat
Deel van de Romeinse muntschatDeel van de Romeinse muntschat

Tot en met 6 april 2015 ziet u in de Tempelzaal een zeldzame Romeinse muntschat uit de derde eeuw na Chr. De munten zijn vorig jaar gevonden in de omgeving van Buren. De schat bestaat uit 162 munten, waarvan de oudste stamt uit 196 na Chr. Gezamenlijk vertegenwoordigden ze ongeveer twee maandlonen van een Romeinse soldaat. De munten zijn onlangs door De Nederlandsche Bank aangekocht voor de Nationale Numismatische Collectie.

  • Kijktips: NOS Nieuws, Journaal (item begint op 13:07 min.) en Jeugdjournaal (item begint op 4:00 min.) waren op 17 februari op bezoek bij de muntschat.

Zilver uit de sloot

Twee amateurarcheologen vonden de zilveren denarii en antoniniani in de modder van een uitgebaggerde sloot bij het dorpje Buren, in Gelderland. De oudste munt in de schat is er een van keizer Septimius Severus, geslagen tussen 196 en 198 na Chr. Het meest recente exemplaar is gemaakt in 248-249 na Chr., tijdens de regering van keizer Philippus I.

Onrust in de derde eeuw na Chr.

De derde eeuw na Chr. was een periode van grote politieke en sociale onrust en militaire problemen. De verdediging van de noordgrens van het Romeinse Rijk werd steeds zwakker. Bovendien hadden Romeinse grenstroepen te kampen met invallen van Germaanse plunderaars. Wellicht heeft de eigenaar van deze munten ze begraven om ze veilig te stellen.

Samenwerking met De Nederlandsche Bank
De Nederlandsche Bank en het Rijksmuseum van Oudheden werken regelmatig samen op het gebied van publieksbereik en educatie. Munten uit de Nationale Numismatische Collectie bijvoorbeeld, versterken de verhaallijn van een tentoonstelling in het museum, zoals afgelopen jaar gebeurde in de tentoonstellingen Petra. Wonder in de woestijn, Gouden Middeleeuwen en Keizerlijke munten en momenteel in de tentoonstelling Carthago. Ook in de vernieuwde afdelingen over de Klassieke Wereld (open in december 2015) en het oude Egypte (open in december 2016) zullen munten uit de collectie van De Nederlandsche Bank te zien zijn.
wifi