Romeinse kust

1 april t/m 25 september 2016

Tentoonstelling 'Romeinse kust'Tentoonstelling 'Romeinse kust'
Reconstructietekening Romeinse zeehaven bij Colijnsplaat, met heiligdom voor Nehalennia, (Illustratie © Mikko Kriek)Reconstructietekening Romeinse zeehaven bij Colijnsplaat, met heiligdom voor Nehalennia, (Illustratie © Mikko Kriek)
Een blik in de zaal van 'Romeinse kust' (foto © Rob Overmeer)Een blik in de zaal van 'Romeinse kust' (foto © Rob Overmeer)

De tentoonstelling Romeinse kust gaat over het leven aan de Nederlandse kust in de Romeinse tijd. U komt meer te weten over handel en scheepvaart, de militaire organisatie van de kustverdediging, religie en wonen bij zee.

Leven en werken langs de kust

Bewandel de Romeinse kust van noord naar zuid en ontdek hoe de Romeinen en andere bewoners daar zo’n tweeduizend jaar geleden leefden en werkten. U ziet hun wapens, kostbaarheden, huisraad en handelswaar. Samen met maquettes van forten, tempels en een schip, vertellen die het verhaal over strijdgewoel, scheepvaart, wonen, handel en religie.


Voor kinderen is er een spel met Romeinse boten om de kust af te speuren. 


Handel en militaire strategie

De noordelijke grens van het Romeinse Rijk, de Limes, liep dwars door wat nu Nederland is, langs de loop van de Rijn. In het westen mondde deze rivier uit in dat andere belangrijke water: de Noordzee. Het kustgebied van Nederland was daarom voor de Romeinen een gebied dat extra belangrijk was met het oog op handelsbelangen en militaire strategie.

Van Texel tot Zeeland

In de tentoonstelling ziet u voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden die afkomstig zijn uit plaatsen en gebieden aan zee, van Texel tot Zeeland. Ze zijn aangevuld met objecten uit musea in de kustregio's.


De tentoonstelling Romeinse kust is van 16 april t/m 15 oktober 2017 te zien in Muzee Scheveningen.


Romeinse kust kwam tot stand dankzij bijdragen van het Mondriaan Fonds, de provincie Noord-Holland, de provincie Zuid-Holland en de provincie Zeeland.

Objecten te zienEen greep uit de opvallendste objecten van de expositie
ReconstructietekeningenTe zien in de tentoonstelling
Extra bij de tentoonstellingOverzichtsboekje, symposium, rondleidingen