Leven langs de kust in de Romeinse tijd

De tentoonstelling Romeinse kust ging over het leven aan de Nederlandse kust in de Romeinse tijd. Bezoekers kwamen meer te weten over handel en scheepvaart, de militaire organisatie van de kustverdediging, religie en wonen bij zee.

Leven en werken langs de kust

Bezoekers bewandelden de Romeinse kust van noord naar zuid en ontdekten hoe de Romeinen en andere bewoners daar zo’n tweeduizend jaar geleden leefden en werkten. Ze zagen hun wapens, kostbaarheden, huisraad en handelswaar. Samen met maquettes van forten, tempels en een schip, vertelden die het verhaal over strijdgewoel, scheepvaart, wonen, handel en religie.

Handel en militaire strategie

De noordelijke grens van het Romeinse Rijk, de limes, liep dwars door wat nu Nederland is, langs de loop van de Rijn. In het westen mondde deze rivier uit in dat andere belangrijke water: de Noordzee. Het kustgebied van Nederland was daarom voor de Romeinen een gebied dat extra belangrijk was met het oog op handelsbelangen en militaire strategie.

Van Texel tot Zeeland

In de tentoonstelling zagen bezoekers voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden die afkomstig zijn uit plaatsen en gebieden aan zee, van Texel tot Zeeland. Ze werden aangevuld met objecten uit musea in de kustregio’s.

Romeinse kust