Weekjournaal 6

Restauratie op zaal: de metoopRestauratie op zaal: de metoop

Zesde week: 25 t/m 28 maart 2008

Een metoop is een onderdeel van het fries, de sierlijst tussen de zuilen en het dak van een Griekse tempel. Beroemd zijn de metopen van het Parthenon in Athene: een serie reliëfs uit circa 440 v.Chr., waarop de strijd tussen de Lapithen en de Centauren is afgebeeld. Die metopen bevinden zich nu in het British Museum in Londen. In Leiden is een afgietsel van één zo'n metoop, waarop een centaur in gevecht is met een krijger. Het reliëf is met ijzeren pennen bevestigd op een stuk hout waarin aan de achterkant twee ijzeren strips zijn vastgeschroefd, waaraan het gevaarte kon worden opgehangen.

De metoop heeft de tand des tijds niet goed doorstaan. Het hout is gaan werken en volledig losgekomen van het gips. Alleen de ijzeren pennen houden de boel bij elkaar. Maar die pennen zijn verroest. Daardoor heeft het gips erboven losgelaten. Aan de onderkant zijn grote stukken gips afgebrokkeld. Eerdere restauraties hebben het reliëf geen goed gedaan. Zo zijn ooit de gietnaden weggevijld, met als gevolg dat de afgevijlde naden als striemen over de figuren lopen.

De restauratoren hebben de metoop schoongemaakt. Ze hebben de ijzeren pennen blootgelegd en geïmpregneerd met epoxy om verder roesten te voorkomen. Om hem weer stevig op de achterplaat te bevestigen, moet de metoop eerst horizontaal worden neergelegd. Overwogen wordt om een nieuwe bekisting te maken. De metoop zal echter nooit meer kunnen hangen. In de toekomst wordt hij op een sokkel tegen de muur geplaatst.