Koninginnen van de Nijl

18 november 2016 t/m 17 april 2017

Tentoonstelling 'Koninginnen van de Nijl'Tentoonstelling 'Koninginnen van de Nijl'
Reconstructie van een van de grafkamers van Nefertari (foto: Rob Overmeer)Reconstructie van een van de grafkamers van Nefertari (foto: Rob Overmeer)
Godin Sachmet in de tentoonstelling (foto: Rob Overmeer)Godin Sachmet in de tentoonstelling (foto: Rob Overmeer)
Portret van -waarschijnlijk- prinses Meritaton (collectie: Ny Carlsberg Glyptotek, foto: Ole Haupt)Portret van -waarschijnlijk- prinses Meritaton (collectie: Ny Carlsberg Glyptotek, foto: Ole Haupt)

Koninginnen van de Nijl vertelt het bijzondere verhaal van de vrouwen van de Egyptische farao's. U ziet ruim driehonderdvijftig topstukken, zoals zeldzame beelden, prachtige juwelen, luxe gebruiksvoorwerpen en unieke objecten uit de graftombe van de beroemde koningin Nefertari, waaronder het deksel van haar sarcofaag. Het grootste deel van de voorwerpen komt uit de collectie van het Museo Egizio in Turijn, het op één na grootste Egyptische museum ter wereld.

Looptijd tentoonstelling: t/m 17 april 2017

Koninginnen in het oude Egypte

Koninginnen van de Nijl doet de rijkdom, intriges en de verering van koninklijke dames in het oude Egypte herleven. De tentoonstelling gaat specifiek over de koninginnen uit de periode 1500-1000 voor Christus, die bekend staat als het 'Nieuwe Rijk'. Het oude Egypte bereikte toen het hoogtepunt van zijn macht. Farao’s waren heer en meester en werden als goden aanbeden. Ook hun koninginnen hadden een vorstelijke en goddelijke status. Ze bekleedden belangrijke religieuze functies en soms werden er speciale tempels voor ze gebouwd. Soms duurde de goddelijke status zelfs na hun dood voort. 

Ahmose Nefertari, Hatsjepsoet, Teje, Nefertiti, Nefertari

Beroemde Egyptische koninginnen als Ahmose Nefertari, Hatsjepsoet, Teje, Nefertiti en Nefertari hadden grote politieke invloed, maar ze waren tegelijkertijd ook echtgenote. Een farao kon met vele vrouwen getrouwd zijn, maar slechts één mocht de titel 'Grote koningin' dragen. Zij had de dagelijkse leiding over de harem van het paleis, die soms uit honderden vrouwen bestond. Met kettingen, ringen, glazen parfumflesjes, beschilderde vazen en bronzen spiegels laat de tentoonstelling u kennismaken met het weelderige leven aan het Egyptische hof. 

Unieke voorwerpen uit graf Nefertari

Een uniek onderdeel van de tentoonstelling is de reconstructie van één van de kamers uit het graf van koningin Nefertari. Daarbij is het deksel van haar sarcofaag te zien en de bijbehorende grafgiften. Het Italiaanse Museo Egizio leent deze objecten zelden uit. Binnen de muren van de reconstructie ervaart u de mystieke schoonheid van de uitbundig versierde koninklijke graftombe. Nefertari's tombe werd in 1904 gevonden en wordt beschouwd als een van de mooiste graven van het oude Egypte. 


Met dank aan
De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met de sectie Egyptologie van de Universiteit Leiden en het Museo Egizio in Turijn, en is mede mogelijk gemaakt door de Toeristische Dienst van Egypte voor de Benelux, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en de Vereniging Zakenvrienden Rijksmuseum van Oudheden

MK_banner

National Geographic Nederland•België is mediapartner. 

De mooiste objectenEen greep uit de mooiste objecten van de expositie
Extra bij de tentoonstellingAudiotour, rondleidingen, tentoonstellingsboek
Graftombe van NefertariGevonden in het Dal der Koninginnen
Méér Egypte in het museumNieuwe Egypte-zalen | vanaf 18 november 2016
Win rondreis EgypteKom naar het museum en vul de kaart in